Nouchka Fontijn.
Volledig scherm
Nouchka Fontijn. © AFP

Toch geen wereldtitel boksen voor Fontijn: ‘Ze zit er doorheen’

WK boksenNouchka Fontijn heeft in het Russische Oelan-Oede even gedacht voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel in de klasse tot 75 kilogram te hebben veroverd. Na protest van haar tegenstander greep ze tot ieders verrassing echter alsnog naast de titel, zo werd 50 minuten na de wedstrijd duidelijk. ,,Ze zit er helemaal doorheen.”

Na haar zege in de finale op Lauren Louise Price uit Wales stond de 31-jarige Schiedamse al klaar om de gouden medaille in ontvangst te nemen. De ceremonie werd echter afgebroken omdat er protest was aangetekend door het kamp van Wales. Het protest werd toegekend waarna Price het goud kreeg omgehangen. Fontijn weigerde om de zilveren plak in ontvangst te nemen en was niet aanwezig bij medailleceremonie. 

,,Het is werkelijk bizar”, stelt Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond. Hij was bij de finale in Rusland aanwezig. ,,Price heeft na de partij protest ingediend en ze heeft blijkbaar gelijk gekregen. Wat de exacte gronden zijn, is nog niet bekend. We gaan ervan uit dat dit straks nog bekend wordt.”

Boris van der Vorst on Twitter

Enorme deceptie voor Nouchka Fontijn en Boksteam NL dat Price na protest ten onrechte wereldkampioen wordt. Nouchka weigert om zilveren plak in ontvangst te nemen en is niet aanwezig bij medaille ceremonie.

,,Dit is nog nooit vertoond”, vervolgt Van der Vorst. ,,Sinds september zijn de regels veranderd en is het mogelijk om na de wedstrijd nog protest aan te tekenen als een bokser het niet eens is met de uitslag. Dat was nu het geval, maar wat de exacte reden was? Ik heb geen idee. Nouschka won in eerste instantie met 3-2 op punten. Nog best ruim hoor. En Price kreeg zo'n dertig vermaningen vanwege klemmen.”

Fontijn zit er volgens Van der Vorst ‘helemaal doorheen’. ,,Als je er vanuit gaat dat je voor het eerst in je leven wereldkampioen bent en dan vervolgens wordt het je zó ontnomen... Ze kon het niet opbrengen om naar de medailleceremonie te gaan. De uitslag staat nu vast, we kunnen er niets meer aan doen. Het enige wat ze kan doen is straks in Tokio de olympische titel pakken.”

Fontijn was als eerste geplaatst voor het toernooi. Vorig jaar stond ze op de WK in India ook in de finale, nadat ze Price in de halve finale had verslagen. In de finale verloor ze toen op punten van de Chinese Qian Li. De Zuid-Hollandse pakte ook WK-zilver in 2016 en brons bij de WK van 2014.

Fontijn won twee keer Europees goud, maar moest het goud op de Europese Spelen in Minsk afgelopen zomer aan Price laten.