Turncoach Wevers beschuldigd van mishandeling in Oldenzaal: ‘Ik ben door hem geslagen en geschopt’
Vincent Wevers (bondstrainer bij de turnbond) heeft zich in het verleden zowel fysiek als verbaal flink misdragen richting zijn pupillen. Dat heeft oud-turnster Joy Goedkoop gezegd in een interview met Studio Sport, waarin ze hem beschuldigt van mishandeling. ,,Er was op dagelijkse basis sprake van kleineren, schelden, boos worden. Ik ben ook geslagen en geschopt door hem.”
De NOS besprak zondagavond het interview dat turncoach Gerrit Beltman dit weekend gaf in het Noordhollands Dagblad. Hij bekende turnsters in het verleden fysiek te hebben mishandeld, ze te hebben geïntimideerd, genegeerd en gemanipuleerd. ,,Ik dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik schaam mij diep”, zei Beltman in het interview. Ook zei hij dat hij zeker niet de enige turncoach was die zich op die manier heeft misdragen, iets wat meerdere anonieme turnsters ook stellen in het artikel.
Zaterdag volgden via sociale media de verhalen van turnsters Loes Linders en Stephanie Tijmes, die bekendmaakten dat ze tijdens hun turnloopbaan ook met intimidaties te maken hebben gehad. Naar aanleiding van die verhalen zaten oud-turnsters Goedkoop en Stasja Köhler aan tafel bij Studio Sport. Vooral eerstgenoemde kwam met forse beschuldigingen richting Wevers, de vader van topturnsters Lieke en olympische kampioene Sanne, en tegenwoordig werkzaam als trainer bij de bond.
Geslagen en geschopt
,,Van mijn zevende tot mijn twaalfde heb ik in Oldenzaal getraind, onder leiding van Vincent Wevers’’, aldus Goedkoop. ,,Daar was op dagelijkse basis sprake van kleineren, schelden, boos worden. Ik ben ook geslagen en geschopt door hem. Niet dagelijks, maar het kleineren, boos worden en negeren; dat soort dingen waren wel dagelijks. Er werd gewoon niet naar je gekeken als mens. Emoties, gevoelens en pijn mochten er niet zijn, voor vermoeidheid was geen oog. Je moest eigenlijk als een machine functioneren.”
Later ging Goedkoop in Heerenveen trainen bij Gerben Wiersma, nu bondscoach. ,,Er zat zeker wel een verschil in, de dagelijkse kleineringen waren een stuk minder, maar ook in Heerenveen werd onmenselijk met je omgegaan. Ook daar was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures of andere gevoelens. Het fysieke deel (slaan en schoppen, red.) was daar voorbij.” Ze vertelde ook veel last te hebben van de misdragingen van Wevers. ,,Eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal bovenop. Ik heb drie jaar echt heel diep gezeten, in een zwart gat.”
Hartenkreet
Goedkoop sloot af met een hartenkreet. ,,Ik wil iedereen oproepen om zijn of haar verhaal te doen. Alle turnsters die dit hebben meegemaakt, alle trainers die dit gezien hebben, alle fysiotherapeuten. Gewoon met z’n allen écht onze ervaringen delen. Niet maar een paar turnsters, maar echt met z’n allen eerlijk hierover zijn, zodat we daadwerkelijk de onderste steen boven kunnen krijgen en schoon schip kunnen maken.”
Overigens wilde turnbond KNGU niet aan tafel komen zitten, zo meldde de NOS.
Athlete A
De persoonlijke verhalen volgen kort nadat de KNGU bekendmaakte een onafhankelijk onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht) en Anton van Wijk (werkzaam voor een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid) leiden het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefinancierde onderzoek.
De aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken en discussies die ontstonden na de documentaire Athlete A op Netflix en de berichten rondom misbruik van topturners wereldwijd. Het onderzoek van de KNGU richt zich op de topsporters vanaf 12 jaar die vanaf 2013 actief waren. Voor dat jaar is gekozen omdat toen het project ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ werd begonnen. De resultaten worden geanonimiseerd weergegeven in een openbare rapportage en de uitkomsten worden rond het einde van dit jaar verwacht.
Wevers laat weten later met een reactie te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pieter, Inge, Ranomi en nu Arno: Kamminga wil Nederlands zwemmen omhoogtrekken
Arno Kamminga draagt in zijn eentje zorg voor de nalatenschap in het Nederlandse zwemmen. Achter hem duikt niet een, twee, drie iemand in het ontstane gat. Dat leidt niet tot paniek, wel tot bijgestelde verwachtingen. -
Duitse basketbalscheidsrechter vanwege zijn baard jarenlang genegeerd voor Europese duels
De Duitse basketbalscheidsrechter Benjamin Barth zegt dat hij vanwege zijn baard lange tijd geen Europese topwedstrijden in de Euroleague toegewezen heeft gekregen. De 43-jarige Barth heeft chatgesprekken met de hoofdscheidsrechter gedeeld met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Dafne Schippers op 100 meter bij FBK Games in Hengelo
Atlete Dafne Schippers neemt op 6 juni deel aan de FBK Games. Dat maakte de organisatie van het atletiekevenement in Hengelo woensdag bekend. Schippers zal op tweede pinksterdag starten op de 100 meter. Het wordt een van haar eerste wedstrijden van het seizoen.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Snookerlegende Ronnie O'Sullivan pakt zevende wereldtitel: ‘In 2011 was ik klaar om te stoppen’
Ronnie O’Sullivan mag zich voor de zevende keer wereldkampioen snooker noemen. De 46-jarige Engelsman was in de finale te sterk voor Judd Trump. Hij klopte zijn landgenoot met 18-13 in het beroemde Crucible Theatre in Sheffield. -
Wereldkampioen Herlings mist rest seizoen vanwege operatie
Jeffrey Herlings mist de rest van dit seizoen door een operatie. De regerend wereldkampioen miste al de eerste zes wedstrijden van deze jaargang door een gebroken linkerhiel. Nu heeft de 27-jarige Nederlander samen met zijn team Red Bull KTM gekozen voor een operatie voor een beter herstel, maakte zijn ploeg bekend.