Turnsters eindigen laatste in landenfinale WK

VIDEODe Nederlandse turnsters hebben de landenwedstrijd op de WK in Stuttgart afgesloten als achtste en dus laatste. Een evenaring van de beste Nederlandse prestatie ooit zat er voor deze lichting niet in. In 2001 eindigde Oranje in Gent als vijfde met onder anderen Renske Endel en Verona van de Leur in de gelederen. 

Door Marcel Luyckx

Het Amerika van superster Simone Biles was oppermachtig. Zilver was voor Rusland. Het jonge Italiaanse team zorgde voor een sensatie door China het brons te ontfutselen. 

De prestigieuze teamfinale in een volle Hanns-Martin Schleyer Halle was voor de Oranje-vrouwen een bonus, bovenop het olympische ticket dat in de kwalificatie verdiend was. In de eindstrijd gelden andere regels. Per toestel komen maar drie turnsters per land in actie, in plaats van vier. Er is geen schrapresultaat meer, elke fout weegt door in de teamscore.

Sanne Wevers in actie vanmiddag op de WK turnen.
Volledig scherm
Sanne Wevers in actie vanmiddag op de WK turnen. © REUTERS

Misstappen

Eythora Thorsdottir kreeg een vol punt aftrek wegens een val van balk en ook bij de landing ging ze onderuit. Die misstappen drukten zwaar op de score van het team, dat net als in de kwalificatie op het evenwichtstoestel startte. Het lukte Sanne Wevers niet haar gram te halen voor de onderwaardering op haar favoriete toestel eerder dit toernooi. Door een aantal wiebelingen bleef ze zelfs ruim onder haar kwalificatiescore.

Het meest risicovolle toestel was achter de rug. Als zesde ging Oranje door naar vloer in de wetenschap dat een historische klassering wel heel moeilijk zou worden. Op vloer zakte het zelfs naar de achtste en laatste plaats, ondanks goede uitvoeringen van Tisha Volleman, Lieke Wevers en Thorsdottir. De laatste werd aanvankelijk niet op waarde geschat door de jury. Een protest tegen de lage D-score (voor moeilijkheid) leverde nog eens 0.3 extra op.

Het Nederlandse team stelt zich voor. Eythora Thorsdottir in het midden.
Volledig scherm
Het Nederlandse team stelt zich voor. Eythora Thorsdottir in het midden. © ANP

Hoog niveau

Dat was voor Nederland niet genoeg om van de laatste plaats in het tussenklassement te komen. Het niveau in de finale was hoog. Drie goede sprongen van 14+ (Naomi Visser, Volleman en Thorsdottir) brachten de ploeg voorbij Frankrijk. In de laatste ronde leverde het vijftal van waarnemend bondscoach Vincent Wevers weer een plek in. Zijn dochter Sanne bleef een vol punt onder haar prestatie in de kwalificatie. Tweelingzus Lieke verging het nog slechter. Ze viel ruggelings van de brug en kwam zelfs bijna anderhalf punt lager uit dan afgelopen zaterdag.

Van de Nederlandse WK-selectie komt alleen Naomi Visser deze week nog in actie in Stuttgart. Zij turnt morgen de meerkampfinale.

Bekijk hier de voorbereidingen van Eythora Thorsdottir: