Menno van Gorp tijdens de finale van het wereldkampioenschap breakdance in de Amsterdamse Gashouderfabriek, in 2017.
Volledig scherm
Menno van Gorp tijdens de finale van het wereldkampioenschap breakdance in de Amsterdamse Gashouderfabriek, in 2017. © ANP

Van Gorp staat voor unicum op WK breakdance

Menno van Gorp heeft zich opnieuw gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap breakdance. Mocht hij opnieuw winnen dan schrijft de Brabander historie.

Bij de twee vorige WK's (Parijs in 2014 en Amsterdam in 2017) was Van Gorp ook al de beste van de wereld. Flikt hij dit kunstje weer, dan is hij de eerste breakdancer ter wereld die de wereldtitel voor de derde keer pakt. In totaal komen zestien breakdancers in actie tijdens de World Final, die op 9 november in Mumbai wordt gehouden. 

Van Gorp kijkt uit naar het WK in India. ,,Ik voel de druk wel een beetje, maar ik wil het niet te zwaar nemen. Ik train zo hard nu, meer kan ik echt niet doen.” Het WK wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd. Van Gorp deed al zes keer mee. Zijn ervaring kan daardoor in zijn voordeel werken. 

Onlangs is het IOC-congres akkoord gegaan met de toevoeging van de danssport aan het olympisch programma van de Zomerspelen van Parijs 2024. Daarmee krijgt de intensieve sport de langverwachte erkenning. ,,Ik train nu zes dagen in de week", legt de 30-jarige Van Gorp uit. ,,Elke ochtend twee uur krachttraining en 's avonds break ik twee uur. Ik let op wat ik eet en probeer genoeg te slapen. Dat is lastig want ik reis de wereld rond van toernooi naar toernooi, voor battles en workshops. Daarnaast ben ik ook nog gewoon papa.”