‘Vertrouwde gevoel’ weer terug bij Knegt, ‘maar benen ontploften’

VIDEOSjinkie Knegt kon bij zijn rentree in de wereldbeker nog niet meedoen om de medailles, maar het publiek in de uitverkochte Sportboulevard van Dordrecht ving wel weer een glimp op van de schaatser die de sport domineerde vóór zijn ongeval meer dan een jaar geleden. Knegt won de B-finale van de 1500 meter en plaatste zich met het relayteam voor de finale van de 5000 meter aflossing.

Knegt stond ruim een jaar aan de kant nadat hij bij een ongeval in zijn huis met een houtkachel ernstige brandwonden had opgelopen. De Fries moest lang revalideren en kon pas begin dit seizoen voorzichtig weer met trainingen beginnen. Hij wilde graag op de NK shorttrack al terugkeren, maar moest van bondscoach Jeroen Otter nog enkele weken wachten voor zijn comeback. De wereldbekerfinale in Dordrecht stond dan ook helemaal in het teken van de rentree van Knegt.

Hij schaatste individueel de 1500 meter en reikte net niet tot de A-finale. De Fries eindigde als derde in zijn halve finale, waarin een herstart nodig was na een massale valpartij. ,,Voorheen zou ik hebben gelachen om zo’n herstart, maar mijn herstel gaat toch nog minder snel dan ik gewend ben. Ik moest heel diep gaan, mijn benen ontploften”, zei de ‘Schicht uit Bantega’ bij de NOS.

Sjinkie Knegt.
Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © ANP

In de B-finale was van die vermoeidheid weinig meer te zien en toonde Knegt ouderwetse klasse. Hij plaatste een flitsende versnelling in de slotronde en troefde onder anderen zijn landgenoten Sven Roes en Friso Emons af. “Dat was tactisch een goede rit. Het was een vertrouwd gevoel en de winst gaf zeker voldoening, ook al was het maar de B-finale. Ik ben op de goede weg.”

Volledig scherm
© BSR Agency
  1. LIVE VIDEO | Marathon van Rotterdam gaat niet door, kijk hier hoe het nu op het parkoers is

    LIVE VIDEO | Marathon van Rotterdam gaat niet door, kijk hier hoe het nu op het parkoers is

    Om 10.00 uur zou vanmorgen het startschot plaatsvinden van de 40ste NN Marathon Rotterdam. Maar als bekend gooide het coronavirus roet in het eten. Niettemin zijn er aanwijzingen dat veel hardlopers zich vandaag tóch storten op de 42 kilometer en 195 meter. Houden ze zich aan de richtlijnen van het RIVM? Wat is het effect van het warme weer? Sven Bakker en Bennett van Fessem volgen de lopers op een scooter.