Volledig scherm
Beitske Visser in actie op het TT Circuit in Assen, eerder dit jaar. © REUTERS

Visser: Apart dat het seizoen al klaar is, ik rijd het liefst elke week

Het was soms aftasten. De W Series duurden ook veel te kort naar de zin van autocoureur Beitske Visser (24), die zondag tweede werd in het eindklassement van de nieuwe raceklasse voor vrouwen. Ze ging voor het hoogst haalbare: de titel.

Quote

Door die tweede plek valt een last van mijn schouders, omdat ik verzekerd ben van nog een jaar W Series.

Door Lisette van der Geest

,,Mijn doel was het kampioenschap, maar ik had niet altijd het geluk aan mijn zijde. Ik denk dat ik een goed seizoen had, dat ik er het maximale uit heb gehaald”, zegt Visser telefonisch vanuit Engeland, waar ze zondag op het circuit van Brands Hatch de slotrace van de W Series reed en als derde eindigde.,,Iedereen hier zit met het gevoel van: we hadden nog wel een race willen rijden. Liefst rijden we zelfs elke week.”

Voor Visser voelt het apart dat haar raceseizoen nu al ten einde is. ,,Normaal duurt een seizoen tot eind september of begin oktober, nu zijn we in augustus na zes races al klaar. Dat is even wennen. Maar sowieso was het wel aftasten dit eerste jaar van dit kampioenschap.” Zo wist Visser vooraf niet tegen wie ze het op zou nemen en wat hun kwaliteiten waren. ,,Ik had nog nooit tegen ze gereden, ze kwamen overal vandaan; uit Amerika, Azië en Afrika, dan is het lastig om te zeggen: ‘Hier sta ik en dit kan ik’. Maar goed, zodra ik mijn helm op heb, maakt het niet meer uit en ben je alleen nog maar bezig met iedereen verslaan.”

De titel in de W Series levert 500.000 dollar prijzengeld op, Visser, de nummer twee, krijgt half zoveel. Catherine Bond Muir, CEO van de W series en drie jaar geleden een van de bedenkers van de raceklasse, liet aan The Telegraph weten dat winnares Jamie Chadwick en Visser haar beloofden dat ze hun prijzengeld in hun racecarrière zullen investeren.

Vakantie

Volledig scherm
Beitske Visser in juli op het TT Circuit in Assen © REUTERS

Visser zegt telefonisch echter nergens van te weten en geen toezeggingen te hebben gedaan. ,,Ik mag ermee doen wat ik wil, dat kan een investering zijn in je racecarrière, ik kan het op mijn bankrekening zetten, maar ik kan er ook mee op vakantie.” Al is die laatste optie zeer onwaarschijnlijk in het geval van Visser. ,,Ik heb op dit moment helemaal geen tijd voor vakantie en had dat de afgelopen tijd ook niet.”

De racewereld is een dure wereld, sporters met grote ambities hebben vaak niet zomaar de mogelijkheden om alleen al mee te doen aan diverse races. Visser: ,,Ik heb altijd sponsors moeten vinden, ik kreeg het niet van mijn ouders. In de autosport is er vaak last-minute pas duidelijkheid. Soms wist ik daardoor pas een week van tevoren zeker of ik mee kon doen aan een race. Maar op dit moment word ik betaald om te racen en is het anders. Al weet ik nog niet wat ik volgend jaar ga doen.”

Visser beschikt sinds 2017 over een contract bij BMW, waar ze vorig jaar tussen de mannen racete in de toerwagenklasse en in juli haar debuut maakte in de GT3-serie. Bij BMW maakt ze ook de rest van haar raceseizoen vol. Er staan nog minstens twee races op de planning, Visser hoopt op meer. ,,Ik zal ook nog veel testwerk doen, maar heb nog geen idee wat en of er wat verder komt.”

Door haar tweede plek is ze gegarandeerd van een stoeltje in de W Series volgend jaar. ,,Dan valt wel een last van mijn schouders. Daardoor weet ik dat ik altijd kan rijden. Want normaal gesproken speelt er toch elk jaar wat onzekerheid, want ik weet dat ik er zelf het geld niet voor heb.”

Volledig scherm
Beitske Visser, Jamie Chadwick en Alice Powell. © BSR Agency