Vlam gedoofd, Bach spreekt van 'zeer succesvolle' Spelen
Thomas Bach heeft de Olympische Spelen in Pyeongchang voor gesloten verklaard. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité was vol lof over het evenement in Zuid-Korea.
,,Het was in alle opzichten een succes. Pyeongchang, gefeliciteerd. Ik dank jullie uit de grond van mijn hart'', aldus Bach.
,,Sport brengt mensen samen in onze fragiele wereld. Het IOC blijft zich inzetten voor de dialoog, ook na het doven van de vlam'', zei Bach, daarbij doelend op de gezamenlijke deelname van Zuid-Korea en Noord-Korea aan de Spelen.,,We hebben deze Spelen een aantal nieuwe sportonderdelen gezien. Onderdelen die nieuwe generaties aanspreken'', aldus Bach verder. ,,We hebben grenzen verlegd.''
We tellen alweer af naar Peking...
We sluiten dit achttiende én laatste liveblog van de Winterspelen in Pyeongchang af en danken jullie voor het volgen. En, niet getreurd, over 1439 dagen, 22 uur en 52 minuten beginnen de volgende Winterspelen alweer...
Vlam gedoofd!
En dan is de vlam uit! We werken in Pyeongchang toe naar de finale van een schitterende sluitingsceremonie. Wat een prachtige show! De Spelen in Zuid-Korea begonnen zestien dagen eerder. Nadat de vlam werd gedoofd namen de deelnemende sporters aan de Winterspelen bezit van het middenterrein in het stadion. Zij dansten op muziek van onder anderen de Nederlandse dj Martin Garrix. Hij volgde daarmee dj Tiësto op, die in 2004 optrad tijdens de openingsceremonie van de Zomerspelen in Athene.
Spelen gesloten, nu de vlam nog uit
Thomas Bach sluit de Winterspelen van Pyeongchang! Aan zijn zijde zes sporters van alle continenten, onder wie de Amerikaanse skister Lindsey Vonn, de Franse biatleet Martin Fourcade en de wederom ingeoliede langlaufer Pita Taufatofua uit Tonga.
Speech van Lee
In een lange speech noemt de Zuid-Koreaanse president van het organisatiecomité, Hee-beom Lee, alle deelnemers 'echte winnaars' en wenst de sporters die blesures opliepen, onder wie 'onze' snowboarder Niek van der Velden, sterkte bij hun herstel.
Vlag
De olympische vlag is gestreken en overgedragen aan IOC-baas Thomas Bach, die hem op zijn beurt weer overhandigt aan Jining Chen, de burgemeester van Peking, de stad die in 2022 de Winterspelen organiseert. Peking is over vier jaar gastheer van de 24ste editie van de Winterspelen. In de Chinese hoofdstad vonden in 2008 de Zomerspelen plaats.
Koreaanse Lady Gaga
CL, een bekende zangeres, treedt op. Lee Chae-rin lijkt het meeste op een Koreaanse versie van Lady Gaga.
Goud voor Bjørgen
Er volgen nu nog twee medaille-ceremonies; de 30km klassieke stijl (vrouwen) en de 50km klassieke stijl (mannen) bij het langlaufen. Marit Bjørgen krijgt haar achtste olympische gouden medaille! Daarmee is de Noorse de meest gelauwerde winterolympiër aller tijden. Bjørgen kreeg haar gouden medaille in een passende setting. Tijdens de sluitingsceremonie reikte IOC-voorzitter Thomas Bach in een volgepakt stadion haar de plak uit en werd het Noorse volkslied gespeeld.
Landenparade klaar
Alle atleten zijn binnen, de landenparade wordt stilaan afgesloten voor het slotstuk van de sluitingsceremonie. TeamNL maakte, net als de atleten van de andere landen, een uitgelaten indruk aan het einde van het evenement dat ruim twee weken terug begon. Ireen Wüst, die voor het laatst deelnam aan de Winterspelen, liep een stuk met de Nederlandse vlag in het stadion en stond die daarna af aan een van de vrijwilligers. De sporters hebben inmiddels plaatsgenomen op de tribune om het vervolg van de ceremonie te bekijken.
TeamNL ook binnen
Daar is TeamNL! Ongeveer twintig atleten lopen namens Nederland mee in de sluitingsceremonie.
De vlaggen
De vlaggen van de deelnemende landen - minus die van Rusland - worden binnengebracht. Het is wachten op de atleten, te beginnen met de Griekse alpineskiër Antoniou Ionnanis. Het ziet er allemaal wat losser uit, gelukkig! Ireen Wüst staat in de middencirkel met de vlag te zwaaien.
Gitaarsolo
Een meisje van 13 jaar geeft een minutenlange gitaarsolo die een interpretatie moet zijn van Vivaldi's 'Vier Seizoenen'. Wij horen het niet, maar het klinkt bij vlagen indrukwekkend.
De vlag van Zuid-Korea
De bobo's komen binnen, van president Moon Jae-in tot Ivanka Trump naar IOC-baas Thomas Bach. Ze zien dat de vlag van Zuid-Korea wordt binnengedragen.
Sluitingsceremonie begonnen
De sluitingsceremonie van de 23ste Winterspelen begint met een cabaratesk theaterstuk, waarbij veel kinderen de de wintersporten uitbeelden. Op rolski's en rolschaatsen. Ze vormen de vijf olympische ringen.
Welkom terug!
De sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion staat op het punt van beginnen. Ireen Wüst voert straks de delegatie van TeamNL aan en draagt straks de Nederlandse vlag het stadion binnen. De Brabantse behaalde op haar laatste Spelen opnieuw goud, op de 1500 meter. Ze besloot haar olympische loopbaan met in totaal elf plakken (vijf goud, vijf zilver, een brons) en werd daarom door chef de mission Jeroen Bijl gevraagd de Oranjedelegatie te leiden.
Sluitingsceremonie komt eraan
Nu alle sport klaar is in Pyeongchang sluiten we dit liveblog even tot de start van de sluitingsceremonie. We zijn rond 11.45 uur weer bij jullie terug.
Russen breken neutraliteit
Met het zingen van het Russische volkslied op het ijs hebben de spelers de IOC-regels omtrent neutraliteit gebroken die aan Rusland waren opgelegd vanwege de systematische doping in vele takken van sport. Enkele uren voor de ijshockeyfinale besloot het uitvoerend comité van het IOC de schorsing van Rusland niet op te heffen voor het eind van de Spelen. Reden daarvoor waren twee dopinggevallen met Russische atleten die aan het licht waren gekomen in Pyeongchang.
Medaillespiegel
Het hing allemaal van het laatste onderdeel af, maar de uiteindelijke medaillespiegel is bekend. Noorwegen wipte op de valreep over Duitsland heen en is de trotse winnaar van het eindklassement. En over trots gesproken: Nederland is op een razendknappe vijfde plek geëindigd.
De volledige medaillespiegel
Nabeschouding
Bekijk hieronder de nabeschouwing op de winterspelen van Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam
Bjørgen schrijft historie
De Noorse Marit Bjørgen wint het 30 kilometer langlaugfen. Ze schrijft historie met vijftien medailles en is daarmee de succesvolste winteratleet ooit. Tevens bezorgt ze Noorwegen de eindzege in het medailleklassement.
Zweden valt terug
De Noorse Marit Bjørgen leidt nu riant bij de 30 kilometer klassiek. DeZweedse Charlotte Kalla, die lang tweede lag en daarmee Oranje op de medaillespiegel bedreigde, is teruggevallen naar plek zeven. Daar staat tegenover dat de Zweede Stina Nilsson is gestegen naar plek vijf.
Als 37-jarige Bjørgen goud behaalt, is ze met vijftien medailles de succesvolste winteratleet ooit en bezorgt ze Noorwegen tevens de eindzege in het medailleklassement.
Bekijk hier de medaillespiegel.
Goud Rusland
Na en zinderende wedstrijd gaat het goud naar de Russische ijshockeyers. In de overtime van de finale verslaan de Russen met 4-3 Duitsland. Duitsland was maar 55 seconden van olympisch goud verwijderd. Het was echter niet genoeg, de olympiërs uit Rusland (OAR) scoorden vlak voor het eind van de derde periode, trokken de stand gelijk en scoorden vervolgens in de verlenging de golden goal.
Het bereiken van de eindstrijd was voor de Duitsers een primeur bij het ijshockey. Lees meer.
Rusland rekent op snel einde
Rusland rekent erop dat de schorsing van het land door het Internationaal Olympisch Comité snel wordt beëindigd. ,,We hopen en gaan ervan uit dat het Russisch lidmaatschap in het IOC de komende dagen weer van kracht wordt'', maakte het Russisch Olympisch Comité bekend.
Spanning
Het is spannend bij het langlaufen. De Noorse Marit Bjørgen leidt bij de 30 kilometer klassiek, op de voet gevolg door de Zweedse Charlotte Kalla. Als Zweden goud wint, dan gaat het Scandinavische land naar zeven goud en passeert het Oranje op de medaillespiegel.
Als 37-jarige Bjørgen goud behaalt, is ze de succesvolste winteratleet ooit.
Overtime
Na drie keer 20 minuten is het 3-3 in de waanzinnnig spannende ijshockeyfinale tussen Rusland en Duitsland. Duitsland leek het goud binnen te hebben, maar geven het met een man-meer op het ijs weg. Vlak voor tijd maken de Russen er 3-3 van. We gaan de overtime in.
Het Olympisch Moment van...Gianni Romme
De Olympische Spelen zijn een aaneenschakeling van bijzondere momenten. Uitzinnige vreugde en diepe teleurstelling lossen elkaar moeiteloos af. Een verzameling van momenten die deze Olympische Spelen van PyeongChang2018 hebben gemaakt tot wat ze zijn.
Bekijk hieronder Het Olympisch Moment van...Gianni Romme
Programma
Bekijk hier het programma van de slotdag van de winterspelen.
Orie
Jeroen Bijl stond zondag bij zijn terugblik op de Olympische Spelen stil bij de prestaties van Jac Orie. De schaatstrainer van LottoNL-Jumbo behaalde met zijn ploeg in Gangneung vier gouden medailles: twee voor Kjeld Nuis en eentje voor Sven Kramer en Carlijn Achtereekte. ,,Ik ben er normaal gesproken niet zo van, maar ik wil er toch één coach even uitlichten. Wat Jac Orie gepresteerd heeft, nu en bij vorige Spelen, maakt hem als coach uniek.
De lijst met prestaties die hij neer kan leggen is indrukwekkend'', zei Bijl in het Holland House. ,,Als NOC*NSF zou overwegen een oeuvreprijs uit te reiken, weet ik een goede kandidaat. Het is knap als je dit, jaar in jaar uit, presteert. Ook nu was zijn ploeg weer top. Mijn complimenten daarvoor.''
Duitsland wint goud en zilver
Francesco Friedrich heeft met zijn viermansbob ook het goud gepakt. Eerder stuurde hij in de tweemansbob al secuur naar het hoogste eremetaal. De tweede plek was ook voor Duitsland. Piloot Nico Walther had 0.53 seconden langer nodig dan zijn landgenoot.
ijn tijd was even snel als die van Zuid-Korea, dat daarom ook een zilveren medaille kreeg. Het is de eerste medaille voor het Aziatische land in deze sport. Bij de tweemansbob was er ook al een gedeelde medaille. Duitsland en Canada deelden het goud.
Lat niet hoger
De twintig medailles die Nederland behaalde bij de Winterspelen in Pyeongchang, kwamen voor rekening van het langebaanschaatsen (zestien) en shorttrack (vier). De vier sporters van TeamNL die meededen aan de onderdelen in de bergen (snowboarden en skeleton) speelden geen rol van betekenis.
Chef de mission Jeroen Bijl vindt niet dat de lat voor deelname hoger moet komen te liggen. ,,Het is altijd lastig om dat nog strenger te maken. Iedereen vond de lat al hoog liggen. Het is al best moeilijk om je te kwalificeren. Het zijn ook wel sporten waarin het alles of niets is. Als je valt is het gelijk klaar'', doelde Bijl op de snowboardonderdelen slopestyle en big air.
,,Wat denk ik hoopvol is, is het talentenprogramma dat nu bij de skivereniging draait. Snowboarder Niek van der Velden is de eerste die daar een beetje uitkomt. Er schijnen nog wel wat meer jongens en meiden achteraan te komen. Ik vind eigenlijk dat bij de Winterspelen dit soort sporten en sporters er gewoon bijhoren.''
Chef voor Tokio 20
Sportkoepel NOC*NSF zal pas na de zomer de nieuwe chef de mission bekendmaken die TeamNL gaat leiden naar en tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020. ,,Nee, dat is niet aan de late kant'', zegt algemeen directeur Gerard Dielessen op de slotdag van Pyeongchang 2018.
Jeroen Bijl, de baas van TeamNL bij Pyeongchang 2018, houdt het dit voorjaar voor gezien op Papendal. ,,We hebben vorig jaar voor een heel andere constructie gekozen, waarbij de continuïteit is gewaarborgd met technisch directeur Maurits Hendriks. Daardoor kunnen we een chef de mission anderhalf tot twee jaar voor de Spelen benoemen. Natuurlijk zijn we er al mee bezig en hebben we er bepaalde gedachten over, maar ergens in de loop van het jaar zullen we de nieuwe chef benoemen.''
Volgens Dielessen is het de bedoeling om een 'splitsing' te maken tussen Zomer- en Winterspelen. Beide evenementen krijgen in principe dus een eigen chef de mission.
Evaluatie
Na dertien jaar zit het werk van Jeroen Bijl bij sportkoepel NOC*NSF er bijna op. ,,Alleen de evaluatie nog van deze Winterspelen in Zuid-Korea en dan is het klaar'', zegt hij op de slotdag van Pyeongchang 2018. ,,Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik vertrek, maar het is ook goed. Ik heb als chef de mission met veel plezier gewerkt. Het is gegaan zoals ik heb gehoopt. Ik ga nu mijn eigen weg. Het is nog niet bekend wat ik ga doen. Daar neem ik nog even de tijd voor.''
Bijl fungeerde jarenlang als naaste assistent van technisch-directeur annex chef de mission Maurits Hendriks. Na de turbulente Spelen van Rio 2016 (met onder meer de zaak van de weggestuurde turner Yuri van Gelder en de 'losersvlucht') besloot NOC*NSF beide functies te scheiden. Hendriks bleef technisch directeur, Bijl ging door als chef de mission voor Pyeongchang 2018. ,,Mijn keuze om weg te gaan, is gebaseerd op die andere constructie en dat is prima'', concludeert de oud-volleyballer, die naar verluidt graag zelf technisch directeur van de sportkoepel had willen worden.
Curling
De Zweedse vrouwen hebben een einde gemaakt aan het sprookje van de Zuid-Koreaanse curlingploeg. De Zweden versloegen het gastland met 8-3 in de finale. Het is de derde keer in vier Olympische Spelen dat Zweden beslag legt op het goud. Het zilver voor Zuid-Korea markeert de opmars van Aziatische landen bij deze sport. Alleen China wist in Vancouver een bronzen medaille in de wacht te slepen. Het brons bij curling ging in Zuid-Korea naar Japan.
Shorttrack
Shorttrack staat na de Winterspelen in Pyeongchang definitief op de kaart in Nederland. Dat stelde chef de mission Jeroen Bijl zondag in zijn slotbetoog. TeamNL behaalde in de Gangneung Ice Arena vier medailles op dat onderdeel. ,,Dat is hoger dan we wellicht hadden verwacht'', aldus Bijl. ,,Dit is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het heeft te maken met de structuur. Het concept dat een aantal jaren geleden is opgezet en door de KNSB is omarmd, begint zijn vruchten af te werpen. Het is een programma dat al twaalf jaar draait en de laatste acht jaar echt intensief.''
Volgens de baas van de Nederlandse sporters is het aandeel van coach Jeroen Otter groot. ,,Hij heeft echt de laatste stap gezet. De shorttrackers hebben hier buitengewoon goed gepresteerd. Het is ontzettend knap als je ziet welke landen er allemaal aan meedoen en hoe groot die sport in een aantal landen is. Het is voor Nederland ook goed om te laten zien dat we meer doen dan alleen de langebaan.''
TeamNL
TeamNL heeft zeer goed gepresteerd bij de Winterspelen in Zuid-Korea. Dat zegt chef de mission Jeroen Bijl op de slotdag van Pyeongchang 2018. ,,Met twintig medailles hebben we het fantastisch gedaan. We hebben verwachte en onverwachte medailles behaald, maar ook verwachte medailles niet gepakt. Maar met een ondergrens van dertien en een doelstelling van vijftien medailles zijn we fors boven onze verwachtingen geëindigd.''
De afzwaaiende Bijl noemde zichzelf zondag in het Holland Heineken House een ,,blij'' mens. ,,Ik heb echt genoten van deze Spelen. We hebben prachtige sport gezien. De Zuid-Koreaanse organisatie was bovendien heel goed. We hebben hier optimaal kunnen werken. Neem bijvoorbeeld het norovirus. Dat was echt even een zorg aan het begin van de Spelen. Dat leek hier op te steken, maar dat is door het organisatiecomité goed aangepakt. Complimenten daarvoor.''
Ireen Wüst
Ireen Wüst voert de Nederlandse delegatie aan en mag van chef de mission Jeroen Bijl de Nederlandse vlag dragen. De Brabantse behaalde op haar laatste Spelen opnieuw goud, op de 1500 meter. Ze besluit haar olympische loopbaan met in totaal elf plakken (vijf goud, vijf zilver, een brons). Daarmee is ze onbetwist de beste olympische sporter aller tijden van Oranje. Voor TeamNL waren het, met twintig keer eremetaal, succesvolle Winterspelen.
De doelstelling van sportkoepel NOC*NSF lag op vijftien medailles. Dit keer kwam het succes niet alleen van de langebaanschaatsers. De Nederlandse shorttrackers behaalden liefst vier olympische medailles. Zuid-Korea kan terugkijken op een geslaagd evenement zonder incidenten. De organisatoren kregen de voorbije weken, onder meer van het Internationaal Olympisch Comité, veel complimenten.
Welkom
Goedemorgen, welkom in dit liveblog van de Olympische Spelen. Vandaag de laatste dag van de winterspelen in Zuid-Korea. De 23ste editie van het evenement eindigt vandaag met de sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion in Pyeongchang (12.00 uur Nederlandse tijd), waar zestien dagen eerder de Olympische Spelen ook van start gingen. De sluitingsceremonie heeft een Nederlands tintje. De piepjonge Dj Martin Garrix treedt op. Mis niets van de slotdag!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
MotoGP-coureur Pol Espargaro breekt kaak en rugwervel bij zware crash
MotoGP-coureur Pol Espargaro is bij een zware crash tijdens de training van de Grote Prijs van Portugal gewond geraakt. De Spanjaard heeft onder meer een longkneuzing en diverse breuken, zo maakte de organisator van het evenement bekend. -
Podcast De Pacer | Tegenslag, terug op het rechte pad en taperen
Wat te doen als het tegenzit tijdens een marathonvoorbereiding? Welke keuzes maak je om weer de weg omhoog in te slaan? Hoe blijf je geduldig, hoe analyseer je waar de pijnpunten liggen en hoe wakker je het vuur weer aan als coach en atleet? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Abdi Nageeye en Bashir Abdi kennen hun concurrenten bij de Marathon Rotterdam
Bij het verdedigen van zijn titel op 16 april zal Abdi Nageeye bij de Marathon Rotterdam vooral moeten afrekenen met zijn boezemvriend Bashir Abdi en tegenstanders uit Ethiopië. Nu het topveld bekend is, mag worden geconcludeerd dat de twee Abdi’s topfavorieten zijn. Bij de vrouwen is Tiki Gelana de grootste naam.
-
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
PREMIUM
Trinko Keen (51) wordt op NK tafeltennis met ‘u’ aangesproken: ‘Mensen vragen: waarom doe je het nog?’
Op 51-jarige leeftijd wordt Trinko Keen op het NK tafeltennis door tegenstanders met ‘u’ aangesproken. Een jaar na zijn verrassende titel strandt hij dit keer in de halve finale, maar wie weet is hij er volgend jaar gewoon weer bij. ,,Trinko is dit soort wedstrijden al honderd jaar gewend.” -
PREMIUM
Waarom in de sportwereld een run is ontstaan op bakpoeder
Het Zweedse schaatsfenomeen Nils van der Poel gebruikte het. Net als toprenners Wout van Aert en Primoz Roglic van wielerploeg Jumbo-Visma. De Nederlandse roeiers geloven er ook in. Hoe een ‘drilpudding’ bij het ontbijt, in de eeuwige strijd tegen verzuring, je een betere topsporter maakt.