Volledig scherm
Bondscoach Harry van der Meer. © ANP

Waterpoloërs goed van start op EK

De Nederlandse waterpoloërs hebben hun eerste wedstrijd op het EK nipt weten te winnen. In Boedapest was de ploeg van bondscoach Harry van der Meer te sterk voor Roemenië. In een gelijkopgaande wedstrijd wisten de Nederlanders het duel in het laatste kwart naar zich toe te trekken; 9-8 (2-2, 3-2, 1-4, 3-0).

De Nederlandse mannen begonnen goed en pakten in de tweede periode een 5-4 voorsprong. In het derde kwart pakte Roemenië echter het initiatief en kwam met 6-8 voor. In de laatste periode trok Oranje de stand gelijk en  daarna profiteerden de Nederlanders van de uitsluiting van twee Roemenen. Guus van IJperen zette Nederland op een 9-8 voorsprong. In een spannende slotfase hield Nederland stand. Jorn Winkelhorst was met 3 goals topscorer aan de kant van Nederland. Rusland en Servië, de twee andere landen in de poule, komen later vandaag in actie. 

,,Het was wel even spannend‘’, zei Van der Meer na afloop. ,,Uiteraard zijn we tevreden met de overwinning. We begonnen goed aan de wedstrijd en lieten snel spel zien. In de derde periode zakten we weg. Zonde, want we werden echt even overvleugeld. Het is nu belangrijk om te analyseren hoe het komt dat we in één keer zo snel wegzakken. Maar verder moeten we drive die we toonden meenemen. Voor ons is het zaak om echt als team te spelen, daar moeten we het van hebben. Dat geeft vandaag ook weer aan. Na de achterstand staan we als team op door vechtlust te tonen. Dat voelen de jongens ook. In een toernooi moet je groeien, dus dan geeft dit een goed gevoel”, aldus de bondscoach.

Het Nederlands team ziet dit EK als een meetpunt. In maart staat het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam op het programma en hier hoopt de ploeg van van der Meer te pieken. Het doel van de mannen tijdens dit EK is een top-8 klassering. De volgende wedstrijd van de waterpoloërs is donderdagmiddag tegen Rusland.