Volledig scherm
Kira Toussaint. © ANP

Zeventien zwemmers naar WK in Zuid-Korea

De Nederlandse zwembond KNZB heeft de namen van zeventien zwemmers bekendgemaakt die gaan deelnemen aan de WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju (12 tot en met 28 juli) in Gwangju. Het gaat om negen zwemsters en acht zwemmers. 

Tien zwemmers zijn voorgedragen voor individuele nummers onder wie Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint.

Quote

Wij vinden de prestatie van Arjan Knipping reden genoeg om hem uit te zenden.

André Cats

Rosey Metz en Tes Schouten hebben voldaan aan de limiet voor debutanten op de 50 meter schoolslag, maar deze startplekken worden pas op 23 juni officieel bevestigd.

Het team kan nog groeien, meldt de KNZB. Zwemmers kunnen zich nog bij de ONK in Amersfoort en de Sette Colli in Rome in juni kwalificeren voor individuele nummers. De zwemmers voor de open waterwedstrijden worden op 29 mei bekendgemaakt.

Arjan Knipping is aangewezen voor de 400 meter wisselslag. De zwemmer evenaarde met 4.15,38 afgelopen weekend het bijna 22 jaar oude Nederlands record van Marcel Wouda, maar bleef boven de WK-limiet van 4.14,04.

,,Arjen is op een zwaar nummer vlak boven de limiet gebleven en hij staat met die tijd ook achtste op de wereldranglijst. Wij vinden zijn prestatie reden genoeg om hem toch uit te zenden”, zegt technisch directeur André Cats van de KNZB. ,,We hadden kunnen zeggen dat hij het in juni nog een keer had kunnen proberen, maar dat staat ook de voorbereiding op de WK in de weg.”

Volledig scherm
Tes Schouten. © ANP

Achter iedere geselecteerde sporter staat vermeld op basis van welke zwemnummers kwalificatie heeft plaatsgevonden.

Ranomi Kromowidjojo - 50m vrije slag en 100m vrije slag
Femke Heemskerk - 50m, 100m en 200m vrije slag
Maaike de Waard - 50m rugslag
Kira Toussaint - 50m en 100m rugslag
Tes Schouten - 50m* en 100m schoolslag
Ties Elzerman - 50m schoolslag
Arno Kamminga - 200m schoolslag
Mathys Goosen - 50m vlinderslag
Arjan Knipping - 400m wisselslag
Rosey Metz - 50m schoolslag*
Kim Busch - Estafette(s)
Marjolein Delno - Estafette(s)
Maud van der Meer - Estafette(s)
Kyle Stolk - Estafette(s)
Jesse Puts - Estafette(s)
Nyls Korstanje - Estafette(s)
Stan Pijnenburg - Estafette(s)

Rosey Metz en Tes Schouten hebben voldaan aan de debutanten prestatie-eis op 50m schoolslag en deze startplekken worden officieel pas bevestigd na afloop van tweede nominatie periode op 23 juni 2019.