Artikel 1 van Grondwet verdient
een koel hoofd en een warm hart

Het gaat niet om veel woorden, noch om grote woorden en veel symboliek. In de discussie over discriminatie gaat het vooral om moreel betekenisvolle woorden.

Marco van Basten was als voetballer ongrijpbaar en intuïtief en dat is hij ook in zijn woorden. Dan gaat het wel eens gruwelijk mis, zoals zaterdagavond in de marge van een uitzending op Fox. Dat is betreurenswaardig maar niet zo betreurenswaardig als de structurele neiging in onze samenleving om witte mensen net wat gelijker te beschouwen als niet-witte mensen. Dat uit zich in discriminatie op de arbeidsmarkt, bij de ingang van de disco of bij gekleurde mensen die rijden in een Mercedes en alleen om dat naakte feit staande worden gehouden door de politie. Zoals Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer ooit overkwam.

Keuzes

Als een deel van de bevolking lijdt onder discriminatie, is moreel leiderschap gewenst. Moreel leiderschap zonder keuzes maken is niet denkbaar. Zo sprak Georginio Wijnaldum, de reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal klare taal: ‘Sinterklaas moet blijven, zwarte piet moet veranderen’. Kortom, wel feest maar zo ingericht dat elk kind eraan mee kan doen.

Het is het leiderschap dat ook Gert Jan Segers, kopman van de ChristenUnie, uitstraalt. Hij dacht ook altijd dat zwarte piet moest kunnen totdat hij daadwerkelijk werd geconfronteerd met de pijn die wij mensen daarbij aandoen. In een Facebook-artikel en een opiniestuk in de Volkskrant bekeerde hij zich vorig jaar tot de roetveegpiet. ‘Want het feest is er voor elk kind’. Onlangs herhaalde hij op NPO Radio 1 dit standpunt.

Verdacht

Moraliteit in de politiek wordt vaak verdacht gevonden. Vooral door Haagse journalisten. Moreel leiderschap wordt gezien als het met het vingertje zwaaien, terwijl de minister-president gewoon het land moet regeren. Maar als de morele standaard niet telt, op welk anker koerst een politieke partij, de premier of een Kamerfractie dan? Is een faire botsing van morele waarden juist niet de essentie van politiek?

De gevolgen van een amorele ad-hocpolitiek zijn rampzalig. Zij leiden tot termen als ‘pleur op’ als Turkse jongeren volstrekt misplaatst met vlaggen staan te zwaaien, terwijl de mond gesloten blijft als roomblanke hooligans zich misdragen. Het is geen wonder dat de ene man met een Nederlands paspoort zich net wat anders voelt dan de andere met eveneens een Nederlands paspoort.

Afrekenen

Gelukkig is er een nieuwe generatie die op tal van fronten afrekent met ingesleten gewoontes, zoals sportjournalist Sjoerd Mossou zaterdag signaleerde in een uitstekend verhaal over de Z-generatie, met het huidige Oranje als zinnebeeld. Voor deze jongens is de multiculturele samenleving vanzelfsprekender dan het eten van hutspot.

Volgens premier Rutte kan de politiek discriminatie niet oplossen. Dit is een bekende debattruc. Je zegt iets waar niemand het mee oneens is, maar waar het helemaal niet om gaat. Niemand verwacht van onze minister-president dat hij het probleem oplost. Wel mag iedere Nederlander verwachten dat hij artikel 1 van de Grondwet in zijn aderen heeft zitten. Dat luidt als volgt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Zegen

Een premier die niet denkt aan 130 km/uur maar met een koel hoofd en een warm hart te vuur en te zwaard artikel 1 verdedigt, of het nu gaat om joden, christenen, moslims, atheïsten, agnosten, blank of zwart, vrouw of man; wat zou dat een zegen zijn.

André Vis is voormalig hoofdredacteur van deze krant.

André Vis IPTCBron  EMIEL MUIJDERMAN   ENSCHEDE  Hoofdredacteur Andre Vis van de Twentsche Courant Tubantia.	 Editie: Alle Foto: Emiel Muijderman  EVM20110923;Nederland
Volledig scherm
André Vis IPTCBron EMIEL MUIJDERMAN ENSCHEDE Hoofdredacteur Andre Vis van de Twentsche Courant Tubantia. Editie: Alle Foto: Emiel Muijderman EVM20110923;Nederland © Emiel Muijderman