Volledig scherm
VVD-Kamerlid Han ten Broeke © anp

Opinie | Han ten Broeke minister Buitenlandse Zaken? Dit is z'n geloofsbrief

We debatteren nu al over verkiezingsprogramma’s, dus mag het ook over personen. Wil de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken opstaan?

Wie vorige week Sigrid Kaag hoorde bij het tv-programma Buitenhof dacht: ‘Hier zit de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken’.

Staat van dienst
Kaag is scheidend VN-gezant in Libanon en heeft binnen de Verenigde Naties een enorme staat van dienst opgebouwd. Ze onthulde dat ze de nationale politiek in wil. Eind oktober spreekt ze op het congres van D66 dat dan in de RAI zijn 50-jarig bestaan viert. Een ideaal moment voor de sociaalliberalen om haar te presenteren als de minister die ons op het mondiale toneel gaat vertegenwoordigen, mits D66 in het kabinet komt.

Ten Broeke
Een dag later was alles weer anders na (her)lezing van het document Tien vuistregels voor een realistisch buitenlands beleid, geschreven door VVD-Kamerlid Han ten Broeke uit Haaksbergen en gepubliceerd in juni in de Internationale Spectator, het periodiek van Instituut Clingendael. In 25 A4'tjes legt Ten Broeke overtuigend uit hoe realpolitik het moet winnen van het vermanende vingertje dat ethisch oogt, maar in politieke termen niets oplevert en dus niet bijdraagt aan een betere situatie voor al die mensen voor wie de vingerwijzers zeggen op te komen.

Een zin in de inleiding vat het goed samen: ‘Anders gezegd is het soms noodzakelijk tegen eigen diepgewortelde morele waarden in te handelen om op die manier het grootste goed te behartigen’.

Druk uitoefenen
Niet-gouvermentele organisaties als Amnesty International moeten moreel compromisloos zijn om de druk op de machthebbers te houden, maar politici hebben een andere verantwoordelijkheid. Dat is de paradox van de buitenlandse politiek. Realpolitik betekent dat je er bijvoorbeeld niet aan ontkomt de bloedige hand van de dictator te schudden. Je kunt telkenmale aan de zijlijn blijven staan, maar daarmee verspeel je internationaal gewicht en verander je zelden of nooit iets aan de ellende. Ten Broeke wil diplomatieke druk uitoefenen in combinatie met een geloofwaardig militair pressiemiddel. Dat is de NAVO onder Amerikaanse leiding en niet de illusie van een Europees leger.

Buitenlands beleid is ook inherent inconsequent, zoals Ten Broeke het noemt. Z’n voorbeeld: in Oekraïne kan het openlijk aankaarten van schending van homorechten effectief zijn, in Oeganda werkt het averechts. De riten en de cultuur van je gesprekspartner bepalen voor een belangrijk deel je opstelling en je succes.

Van der Stoel
Max van der Stoel was de beste minister van Buitenlandse Zaken die we ooit hebben gehad, met alle respect voor Joseph Luns aan wie toch wat mislukkingen kleven (denk aan de Nieuw Guinea-kwestie). Van der Stoel bedreef realpolitik vanuit een hoog moreel geweten. Hij lag constant overhoop met de linkervleugel van de PvdA maar hij begreep de wereld beter dan de compromisloze lieden aan de zijlijn. Ten Broeke ontpopt zich in de Internationale Spectator als de liberale variant op Van der Stoel. Hun uitgangspunten mogen verschillen, hun methodieken niet.

Ten Broekes essay bevat voldoende handreikingen naar andere partijen om acceptabel te zijn voor coalitiepartners. Met zijn verleden in Brussel en zijn achtergrond als stille diplomaat in het Midden-Oosten (bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen in 2012) heeft Ten Broeke een enorme kennis van de twee meest essentiële pijlers in ons buitenlands beleid. Kortom: de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken komt uit Haaksbergen, geloof het of niet.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Opinie