Volledig scherm
Angelique Kunst © Frans Nikkels

Blog | Is de verpleeghuiszorg in Twente beter dan elders?

Wat ik me nou al twee weken afvraag: is de zorg in Twente echt zoveel beter dan elders? Ik mocht een week meelopen op een afdeling van verpleeghuis het Borsthuis in Hengelo en ik was diep onder de indruk van wat ik daar heb gezien.

Niemand wil oud worden in een verpleeghuis. Maar als het toch moet, hoop ik dat ze me naar deze plek toe brengen. Naar een plek waar mensen lief voor me blijven en voor me zorgen, ongeacht hoe vreemd, hulpeloos of onaangepast ik me gedraag.

Horrorverhalen
Natuurlijk heb ik geen idee hoe het in Brabant, Friesland of Utrecht is. Ik ben geen kenner. Ik lees de horrorverhalen over huizen waar mensen urenlang in een natte incontinentieluier zitten of waar ze verkeerde medicijnen krijgen van een onoplettende uitzendkracht. Hugo Borst heeft zijn manifest Scherp op Ouderenzorg niet voor niks geschreven. Ik weet gelukkig inmiddels dat het ook anders kan. Maar wat is goed en wat is slecht in de ouderenzorg? En hoe verklaar je de verschillen?

Betere zorg dan in Randstad
Dat de zorg in Twente beter is dan in de Randstad, blijkt uit onderzoek (zie dit artikel op Zorgkaartnederland.nl). Het is verleidelijk om te denken dat Twente, met zijn eeuwenoude traditie van noaberschap, zorgzamer is dan de rest van Nederland. Daar zit een kern van waarheid in maar het is niet het hele verhaal.

Meer verzorgen dan genezen
Volgens verpleeghuisarts Mateja Čimžar-Sweelssen boffen we hier in Twente. “Verpleeghuiszorg is meer care dan cure, meer verzorgen dan genezen. Aan het 'basislijden' van demente ouderen kun je niet zoveel doen. Maar met heel goede verzorging kun je hun leven wel een stuk aangenamer maken. Alleen vergt dat observatie en analyse.

Het grootste probleem in onze branche is onbegrepen gedrag. Waarom is iemand boos, opstandig, passief? Dat haal je bij een demente oudere niet met een uurtje praten naar boven. Daar kom je alleen achter als de verzorgenden goed opletten en meedenken. Maar dat kunnen ze alleen als ze daar tijd voor krijgen. ”

Personeel kent bewoners
Uit gesprekken met collega’s in het westen weet ze dat daar veel vaker met uitzendkrachten en tijdelijk personeel moeten werken. “Maar een uitzendkracht is een passant. Je hebt tijd nodig om je bewoners te leren kennen. En als je de mensen niet kent, is het veel lastiger om ze de juiste zorg op maat te geven. Wij hebben hier gelukkig heel veel vast personeel.”

Čimžar prijst zich ook gelukkig met de uitgebreide ondersteuning die de verzorgenden in het Borsthuis krijgen: “Trivium heeft alles bij elkaar meer dan 1300 vrijwilligers. Die helpen bij maaltijden, activiteiten, uitstapjes. Zonder hen waren we nergens, zij zorgen voor heel veel aandacht en afleiding voor de bewoners. Die vrijwilligers, dat is wel heel erg iets van deze regio. Dat zie je elders veel minder. En daarnaast hebben we hier in het Borsthuis nog steeds een goed team van activiteitenbegeleiders. Ik ken huizen waar die allemaal zijn wegbezuinigd. Weet je hoe onrustig dementerenden worden als ze de hele dag niks te doen hebben? Die gaan op een negatieve manier aandacht vragen en daar wordt de zorg heel zwaar van.”

Beloning
Waarom is er in Twente meer zorgpersoneel te vinden dan in de Randstad? Ik weet niet of er ooit onderzoek naar is gedaan, maar ik vermoed een deel van de verklaring in de beloning. De CAO voor zorgpersoneel is in heel Nederland hetzelfde. Maar feit is dat je voor hetzelfde salaris in Twente leuker kunt leven dan in de Randstad.

Ben je verzorgende in een verpleeghuis in Amsterdam, dan kun je voor dat salaris geen leuk huisje vinden in de stad. Je moet uitwijken naar een Vinexwijk als Purmerend en elke dag minimaal een uur reizen, ook voor je nachtdiensten. Dat maakt het toch al zware beroep van verzorgende in een verpleeghuis volgens mij een stuk minder aantrekkelijk.

Geld voor personeel
In de Randstad is ook minder geld beschikbaar voor personeel. Regiomanager Jos van der Wal van TriviumMeulenbeltZorg vertelde me dat zijn collega in de Randstad bezig was met nieuwbouw van een verpleeghuis. De grond kost daar 1.000 euro per vierkante meter: het Borsthuis werd gebouwd op 110 euro per vierkante meter. Dat verschil zegt al veel over de financiële speelruimte die besturen in oost en west hebben.

Wie weinig budgetruimte heeft komt in de verleiding een verzorgende ook te laten schoonmaken en eten koken. Dan bespaar je immers op andere huishoudelijke diensten. Maar het vak wordt daardoor extra zwaar en de gewenste zorg aan behoeftige ouderen komt in het gedrang: kook je worteltjes voor de hele afdeling of help je die ene mevrouw naar de wc?

'Verzorgenden' zorgen
Op de afdeling in het Borsthuis waar ik meeliep, mogen de 'verzorgenden' zorgen. Hun talent en hun passie wordt ingezet op het punt waar ze verschil maken. Dat meneer Drost zo vaak een ommetje maakt achter zijn rollator is aan hun te danken. Meneer Drost is namelijk 'valgevaarlijk' en het makkelijkst zou zijn hem de hele dag op zijn stoel te laten zitten. Dat hij daar onrustig van wordt, kun je verhelpen met medicatie.

Maar de 'verzorgenden' van de afdeling zagen dat deze echte buitenman diep ongelukkig wordt van een stoel. En dus spannen ze zich allemaal in om te zorgen dat meneer Drost, die vergeetachtig is, altijd een rollator voor zich heeft als hij aan de wandel gaat.

Zo houd je je werk vol
Dat helpt natuurlijk enorm om trots te blijven op je werk en het vol te houden. Het is heel modieus om te roepen dat er zo hard gewerkt wordt in de zorg en eerlijk waar: ik heb de afgelopen weken gezien dat dat echt zo is. Maar het is een heel verschil of je aan het eind van de dag afgepeigerd bent en voelt dat je iedereen tekort hebt gedaan, of dat je moe bent omdat je zo intensief met je vak bezig bent geweest.

Hugo Borst
Hugo Borst schreef al: “Wij weten dat er veel verpleeghuizen zijn waar het wél goed gaat. Daarom vinden wij het onacceptabel dat niet álle zorginstellingen worden verplicht om de beste verpleeghuiszorg te leveren aan onze dierbare ouderen.”

Natuurlijk gaan er ook in het Hengelose Borsthuis dingen fout. Als jouw moeder haar heup heeft gebroken door een moment van onoplettendheid, of jouw vader ziek werd van verkeerde medicatie, dan bepaalt dat heel erg je beeld van het huis. Maar volgens mij is het Borsthuis een voorbeeld van al die verpleeghuizen in Nederland waar het wèl goed gaat. En ik ben blij dat ik de kans kreeg om daar over te schrijven. Want we doen al die huizen, en alle mensen die er werken, en alle kinderen die daar hun ouders naar toe hebben gebracht, te kort als we alleen maar berichten over de misstanden.

Angelique Kunst

NB: In De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 12 november staat een reportage over het Borsthuis. Lezen? Dat kan ook via Blendle. Klik dan hier.

  1. Blog | Een rek vol rokjes maakt nog geen lente

    Blog | Een rek vol rokjes maakt nog geen lente

    Jaren geleden zag ik in Enschede op een mooie, zonnige dag dat mannen van de groenploeg bezig waren om alle bloembakken leeg te halen. Dat was merkwaardig, want de tulpen die er in stonden begonnen net een beetje te kleuren. Toen ik vroeg naar de reden keken ze gegeneerd naar de grond. “Staat op de planning”, mompelden ze. Tien telefoontjes later kreeg ik de bevestiging. Volgens de planning waren de gemeentelijke tulpen in week 15 uitgebloeid. Dat de winter zich vergiste door erg lang in het land te blijven, waardoor de tulpen laat waren met bloeien, dat was jammer. In week 15 moesten ze weg, een weekje wachten kon niet want dan stond er weer ander werk op de planning.
  2. Blog | Nobelprijs voor de helden van het gezond verstand

    Blog | Nobelprijs voor de helden van het gezond verstand

    Het zijn mijn nieuwe helden: Oliver Hart en Bengt Holmstrom. Twee professoren die maandag de Nobelprijs voor de Economie wonnen omdat ze wetenschappelijk wisten te onderbouwen wat u en ik al jaren aanvoelen. Namelijk dat het credo “meten=weten” veel te vaak tot ongelukken leidt en dat je regels niet in beton moet gieten. Ze zijn de pleitbezorgers van het gezond verstand en de eigen verantwoordelijkheid. Het werd hoog tijd dat daar eens een stevige prijs voor werd uitgereikt.

Blogs