Volledig scherm
Angelique Kunst © Frans Nikkels

Blog | The summer of living dangerously in Twente

Negers zijn heel vaak gevaarlijk, met een mes of een pistool. En kijk ook maar uit voor joden ook al spelen ze mooi viool.

Heerlijke tekst. Gaat het vast geweldig doen op internet, qua reacties. Ik hoor Sylvana Simons (om de negers) en Geert Wilders (om de joden) al in koor protesteren, bien étonné de se trouver ensemble. Maar voor ze naar de rechter stappen: ik citeer hier een liedje van Robert Long uit 1974 dat al de hele week door mijn hoofd speelt omdat het zo’n razend actueel refrein heeft: “En dat is allemaal angst, allemaal angst, de allergrootste schreeuwers zijn dikwijls het bangst”.

Het kwam door ons dagelijkse ochtendoverleg van afgelopen week. Het stond elke dag opnieuw bol van bangigheid.

- De tunnel in Nijverdal zat dicht vanwege de zoveelste storing. Het veiligheidssysteem is namelijk nogal hypergevoelig.
- In de steengroeve van Winterswijk is een bijzonder fossiel gevonden. Waarschijnlijk een van de laatsten, want er mag niet meer gegraven worden. De eigenaar wil eerst de veiligheidsrisico’s inventariseren.
- Je kunt je privé-beveiligingscamera aanmelden bij de politie. Als er dan iets engs gebeurt bij jou in de buurt kunnen jouw opnames helpen de dader te pakken.
- Tien Franse theaterpistolen en een jachtgeweer, bedoeld voor een theaterstuk in Diepenheim, mochten Nederland niet in. Ze oogden te gevaarlijk.
- Op de Sallandse Heuvelrug zijn teken aangetroffen die je een dodelijke hersenvliesontsteking kunnen bezorgen.
- Drie meisjes in Oldenzaal zijn zo bang voor vechtpartijen en pilletjes in hun drankje dat ze niet meer uit durven gaan en nu maar hun eigen feestje organiseren.

Angst
En dan heb ik het nog niet over de vluchtelingen, de aanslagen, de bodemvervuiling door de Akzo en de financiële markten na Brexit. Allemaal angst, allemaal angst. En waarvoor? Volgens onderzoek van het CBS zijn 9 van de 10 Nederlanders gelukkig. We worden ouder dan ooit en blijven steeds langer gezond. Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van een misdrijf daalt al jaren.

Maar de allergrootste schreeuwers willen dat niet horen. Die zien overal dreiging. Ze doen niet aan relativering of humor, maar eisen keiharde maatregelen, absolute garanties en meedogenloze straffen om risico’s uit te bannen die kleiner zijn dan de kans dat je de Staatsloterij wint.

Bucketlist
Wat een watjes. Wat een angsthazen. Doe niet mee! Maak een spannende bucketlist voor The Summer of Living Dangerously in Twente. Hierbij een paar stoutmoedige suggesties: een wandeling over de Sallandse Heuvelrug met blote benen. Een stiekem ritje door de tunnel in Nijverdal als het systeem er weer eens uitligt. In het donker naar een Tyrannosaurus Rex zoeken in Winterswijk. Picknicken bij een zouthuisje van de Akzo. En tot slot de kroeg in met een stel vriendinnen om hagelsteen dronken te worden van de gintonic. En vergeet vooral niet om daarbij af en toe een stukje Robert Long te zingen:

“Van tomaten krijg je puistjes, van veel koffie wordt je rood
Van sigaretten zieke longen en van leven ga je dood.
En dat laatste is waar, da’s helemaal waar.
’t Klinkt misschien wel lullig,maar toch is ‘t waar.
Maar ‘t kan nog jaren duren dus niet van dat bange.
Heb je angst voor morgen, dan moet je vandaag gaan hangen.”

Uit het "Het lang genoeg Jong - concert" uit 2000.

Blogs