Volledig scherm
Angelique Kunst © Frans Nikkels

Blog | Twente staat niet op de kaart

Het werd deze week weer eens pijnlijk duidelijk: Twente is als het kind dat altijd als laatste wordt gekozen bij gym. Eigenlijk niet welkom. Voegt niks toe. Alleen als de juf boos wordt en dreigt dat je anders Noordoost-Groningen in je team krijgt… Nou vooruit, dan mag Twente er ook bij.

Aan de lange lijst van spelletjes waaraan Twente niet mag meedoen werden er deze week weer twee toegevoegd. De NS maakte de nieuwe dienstregeling bekend. Heel Nederland kan sneller van en naar de Randstad en het noorden. Héél Nederland? Nee hoor. De kaart van spoorwijzigingen houdt op bij Zwolle. Oostelijk daarvan is het één groot grijs gebied.

Natuurgebieden
Dat nieuws volgde op het bericht eerder deze week over de ‘Mooiste Natuurgebieden van Nederland’. We mogen hier dan veel pretenties hebben ten aanzien van ons groene landschap, maar de vakjury onder leiding van mr. Pieter van Vollenhove selecteerde dertien gebieden die allemaal buiten Twente liggen. Hoezo Buurserzand en Sallandse Heuvelrug? We halen het niet bij de Friese WIJlanden en de Hollandse duinen. Twente is een grijze vlek op de groene kaart.

Koninklijke familie
Komt dat door juryvoorzitter mr. Pieter? Zijn familie laat Twente ook al meer dan 30 jaar links liggen op Koninginnedag en Koningsdag. Nog nooit kwamen ze op die dag naar het oosten van Overijssel. En aangezien de laatste keer in Zwolle werd gevierd, komt onze provincie, en dus Twente, de komende jaren zeker niet meer aan de beurt. Dus ook op de Oranjekaart kleurt Twente grijs.

Toeristische metrokaart
We telden in mei ook al niet mee op de fictieve metrokaart ‘Holland City’, die het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen verspreidde. Die was bedoeld om buitenlandse toeristen te laten zien dat er ook buiten de Randstad veel te beleven valt. Minister en ex-Tukker Henk Kamp nam het eerste exemplaar vol trots in ontvangst - nota bene een kaart waar niet één Twentse plaats op staat. Na lang zeuren door de Twentse Ambassade beloofde het NBTC dat er een nieuwe kaart zou komen, met ook een landgoederenroute, waar Twente beslist een plaatsje in zou krijgen. We hebben hem nog niet gezien.

JSF
De Twentse Ambassade kon een maand daarna alweer op de barricaden. Het miljardenspeeltje van politiek Den Haag, de JSF, zou in juni een rondje boven Nederland vliegen. Onderweg werden iconische plaatsen aangedaan en natuurlijk stond Twente daar weer niet bij. De Grolsch Veste stond op dat moment dan wel in het brandpunt van de belangstelling, maar niet vanwege de iconische status. En om nou om te vliegen voor de Kroezeboom... Twents ambassadeur Danny de Vries c.s. kregen uiteindelijk toch hun zin: de voormalige vliegbasis en De Grolsch Veste werden alsnog opgenomen in de route.

Twexit
Je zou bijna gaan denken aan een Twexit. Gewoon stilletjes opstappen en de vrije Republiek Twente uitroepen. Nederland merkt het toch niet. Maar nee. Want bij al die ellende zijn er gelukkig ook nog een paar streekgenoten die ons steeds weer op de kaart blijven zetten. Herman Finkers, die met zijn Oudejaarsconference 3,8 miljoen Nederlanders aan de buis kluisterde. Jitse Groen, die zijn Enschedese zolderkamerideetje Thuisbezorgd voor honderden miljoenen naar de beurs bracht. Pieter Omtzigt, die als enige Kamerlid de immer olijke staatssecretaris Wiebes beteuterd kreeg. Sanne Wevers, die lichtvoetig naar historisch goud zweefde op de balk.

De rest van het land beseft het niet, maar wij weten wel beter. Nederland kan niet zonder Twente.

Angelique Kunst

  1. Blog | Een rek vol rokjes maakt nog geen lente

    Blog | Een rek vol rokjes maakt nog geen lente

    Jaren geleden zag ik in Enschede op een mooie, zonnige dag dat mannen van de groenploeg bezig waren om alle bloembakken leeg te halen. Dat was merkwaardig, want de tulpen die er in stonden begonnen net een beetje te kleuren. Toen ik vroeg naar de reden keken ze gegeneerd naar de grond. “Staat op de planning”, mompelden ze. Tien telefoontjes later kreeg ik de bevestiging. Volgens de planning waren de gemeentelijke tulpen in week 15 uitgebloeid. Dat de winter zich vergiste door erg lang in het land te blijven, waardoor de tulpen laat waren met bloeien, dat was jammer. In week 15 moesten ze weg, een weekje wachten kon niet want dan stond er weer ander werk op de planning.
  2. Blog | Nobelprijs voor de helden van het gezond verstand

    Blog | Nobelprijs voor de helden van het gezond verstand

    Het zijn mijn nieuwe helden: Oliver Hart en Bengt Holmstrom. Twee professoren die maandag de Nobelprijs voor de Economie wonnen omdat ze wetenschappelijk wisten te onderbouwen wat u en ik al jaren aanvoelen. Namelijk dat het credo “meten=weten” veel te vaak tot ongelukken leidt en dat je regels niet in beton moet gieten. Ze zijn de pleitbezorgers van het gezond verstand en de eigen verantwoordelijkheid. Het werd hoog tijd dat daar eens een stevige prijs voor werd uitgereikt.

Blogs