Volledig scherm
Angelique Kunst © Frans Nikkels

Blog | Voor iedere doelgroep een toilet, maar waar blijft de bar?

Jaren geleden verzeilde ik na middernacht in de damestoiletten van een café aan de Oude Markt in Enschede. Vroeger overkwam me dat regelmatig, maar als je het risico loopt op dat tijdstip je eigen kinderen tegen te komen is de lol er snel vanaf. Maar het was heerlijk om te ontdekken dat sommige dingen nooit veranderen.

Meiden op openbare toiletten lenen elkaars lipstick, helpen elkaar met een ladder in de panty, houden elkaars haar omhoog als er gekotst moet worden. En ze praten over de jongens. Het gaat nooit ergens anders over. Het is maar goed dat het mannelijk deel van de mensheid de conversaties niet hoort want het zou een acute aanslag op hun gezamenlijk ego betekenen: meiden onder elkaar zijn überkritisch over het andere geslacht.

Gender-neutraal toilet
Alleen daarom al moeten mannen- en vrouwen wc’s gescheiden blijven. Maar hoe lang dat nog zo blijft is de vraag. In Amerika en in sommige zeer progressieve gemeenten en universiteiten in Nederland worden de toiletgroepen uitgebreid met een gender-neutraal toilet. Voor mensen die èn man èn vrouw zijn, of geen van beiden, of die geswitched zijn, of het niet weten, of niks uitmaakt. Ik vind het prima hoor, waarom zou je mensen (letterlijk en figuurlijk) in een hokje duwen waar ze zich niet thuis voelen?

Maatschappelijke discussie
Maar ik voorzie een interessante maatschappelijke discussie. Want volgens de drank- en horecawet moeten horecagelegenheden nu minimaal twee gescheiden toiletten hebben. Ze mogen zelf kiezen voor wie. Dat kan voor mannen en vrouwen zijn. Maar ook voor gehandicapten en niet-gehandicapten. Of binnenkort dus voor mannen/vrouwen en transgenders/anderszins geseksten.

Eigen hokje opeisen
En in een land waar we zelfs over Zwarte Piet het hele jaar door een brede maatschappelijke discussie voeren, is het een kwestie van tijd voordat iedereen zijn eigen hokje gaat opeisen. Waarna de wet zo wordt aangepast dat je in een café toiletgroepen moet hebben voor mannen, vrouwen, anderszins geseksten en gehandicapten. Waarna de gehandicapte transgender twee pagina’s NRC opeist om zich gediscrimineerd te tonen. En de cafébaas de tent sluit omdat er met al die toiletten geen ruimte meer is voor een bar.

De Jonge Vader
En nog voordat dit probleem tot volle wasdom is gekomen dient zich alweer een nieuwe eiser aan. De Jonge Vader. Rutger uit Hengelo beklaagt zich deze week in de Twentsche Courant Tubantia dat de verschoningsruimte voor baby’s altijd in het damestoilet gevestigd is. Waardoor hij als man geen kant op kan met de billendoekjes en de spuitluier. Tja, lieve Rutger. Dat heb je te danken aan je voorvaderen. Dit is jullie straf voor het eeuwenlang afschuiven van poepluiers op de vrouw. Dat er nu voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid een generatie mannen opstaat die ook af en toe met de poeppruttelende kleine op pad gaat is hartstikke geweldig, maar het getuigt nog altijd van teveel testosteron dat jullie meteen weer een comfortabel plekje opeisen.

Achteraan aansluiten!
Achteraan aansluiten graag, achter al die vrouwen, transgenders, anderszins geseksten en gehandicapten die jarenlang voor een eigen plekje hebben moeten knokken. En zo erg is je probleem niet. Want echt, je kunt best een vrouwentoilet binnenstappen. Meiden zullen best even schrikken als je hun domein betreedt. Maar niets doet hun harten zo snel smelten als die stinkende betraande baby op je arm en de zorgdrift die uit jouw vaderogen spat. En als je met je van Zwitsalgeur doordrenkte, kirrende nakomeling de ruimte verlaat ben je de enige man over wie ze niets dan goeds te melden hebben. En dat wil wat zeggen, in een damestoilet.

Blogs