Een illustratie van verwarming van een huis door middel van waterstof. In Apeldoorn bouwt netwerkbeheerder  een demohuis waar vakmensen worden opgeleid hiermee te werken.
Volledig scherm
PREMIUM
Een illustratie van verwarming van een huis door middel van waterstof. In Apeldoorn bouwt netwerkbeheerder een demohuis waar vakmensen worden opgeleid hiermee te werken. © Alliander/Kiwa

Alliander gaat oefenen met waterstof in ’opleidingswoonhuis’ Apeldoorn

Een zogenoemd demo waterstofhuis wordt in de loop van het jaar in Apeldoorn in gebruik genomen. Het woonhuis, een initiatief van netwerkbedrijf Alliander en keuringsinstituut Kiwa, dient als opleidingslocatie. Vakmensen kunnen hier leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof.

Het demohuis is een voortvloeisel van de pilot die Alliander in Lochem voorbereidt. Hierbij worden woningen met een aardgas-aansluiting overgezet op waterstof. Het gaat om een wijk waar veel oudere woningen staan die minder geschikt zijn voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet, doordat ze niet optimaal zijn geïsoleerd.