Gaat de 'fietssnelweg' tussen Apeldoorn en Epe helemaal over het treinbaanpad (rechts) of buigt hij over De Flesse (links) af naar het Apeldoorns Kanaal? De voor- en nadelen van de kanaalvariant zijn nu ook bestudeerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Gaat de 'fietssnelweg' tussen Apeldoorn en Epe helemaal over het treinbaanpad (rechts) of buigt hij over De Flesse (links) af naar het Apeldoorns Kanaal? De voor- en nadelen van de kanaalvariant zijn nu ook bestudeerd. © Kevin Hagens

Alternatief plan voor omstreden fietssnelweg F50 tussen Apeldoorn en Epe

Komt de nieuwe ‘fietssnelweg’ tussen Apeldoorn en Epe volledig op het oude treinbaantracé of is een afbuiging naar het Apeldoorns Kanaal wenselijk? De Apeldoornse wethouder Wim Willems koos eerder heel stellig voor het eerste, maar onderzocht onder druk van dorps- en wijkraden nu ook de kanaalvariant. Wat de beste optie is, daar brandt hij zijn vingers niet meer aan. 

Over de ‘F50' wordt al twee decennia gesproken. Sinds een jaar of vijf zit er wat vaart in de plannen voor de snelle fietsroute en zijn er zorgen over het traject tussen Apeldoorn en Vaassen. Omwonenden van het treinbaantracé verzetten zich fel. Twee Apeldoornse wijkraden (De Naald en Kerschoten) en de dorpsraad Wenum-Wiesel klaagden dat Willems de alternatieve route waar zij zelf mee kwamen niet serieus wilde onderzoeken. Nadat de Apeldoornse gemeenteraad en met name Willems’ eigen partij Lokaal Apeldoorn hem terugfloot, heeft hij dat nu alsnog gedaan.