Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Apeldoorn legt lachgas aan banden: wie gebruikt en overlast geeft, wacht een boete

Het gebruik van lachgas in het openbaar wordt in Apeldoorn aan banden gelegd. Politieagenten en gemeentelijk toezichthouders krijgen de mogelijkheid om heel gericht in te grijpen als het populaire roesmiddel tot overlast leidt. Wie lachgas gebruikt en overlast veroorzaakt wacht een boete.

Lachgas is al een tijd in gebruik als een drug. Vanuit een patroon wordt het bijvoorbeeld in een ballon gespoten. Via die ballon is het in te ademen; dat levert korte tijd een roes op. Het gebruik van lachgas kan echter schadelijke effecten op de gezondheid hebben, zeker als het op jonge leeftijd wordt gebruikt. Daarnaast levert het in de openbare ruimte (op straat, in parken en op andere openbare plekken) overlast op. Veel patronen en ballonnen blijven als afval achter. Ook kan het vullen van de ballonnen vanuit grote cilinders voor geluidsoverlast zorgen, net als daarna het gebruik.

  1. ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrijwilliger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje
    PREMIUM

    ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrij­wil­li­ger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje

    De oude zendinstallatie van Radio Kootwijk voor directe telefoonverbinding met Indonesië is geschiedenis geworden, maar vrijwilligster Coby de Haan is na 65 vrijwilligersjaren nog steeds actief bij het Kootwijker dorpsleven betrokken. ,,Hallo hallo Apeldoorn, hier Radio Kootwijk’’, waarschuwt de oud-voorzitter van de plaatselijke dorpsraad: ,,We gunnen toeristen al het moois van onze natuur, maar het zijn er zoveel en het wordt zo ontzettend druk in ons dorpje!’’