Apeldoorn staat stil bij bevrijding

videoApeldoorn werd vandaag 74 jaar geleden bevrijd door de Canadezen. Daar wordt op verschillende manieren bij stil gestaan. Zo was er vanochtend een bijeenkomst bij ‘t Sluisje. Vanavond is er vanaf 19.00 uur een herdenking in het Oranjepark.

Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) tekent al enige jaren voor de organisatie van de herdenking bij 't Sluisje aan Kanaal Noord. Dat heeft een historische reden. Albert van de Scheur en Gijs Numan slopen in de nacht van 16 op 17 april 1945 over dit sluisje naar de Canadese bevrijders en voorkwamen zo een zware beschieting van Apeldoorn.

Verhaal loopt door onder foto. 

Volledig scherm
Burgemeester Petra van Wingerden-Boers heeft namens de gemeente Apeldoorn een boeket bloemen bij het monument gelegd. © Kevin Hagens

Krans

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers legde namens de gemeente een boeket bloemen. Het monument bij het Kanaal is door de Prinses Margrietschool geadopteerd. Leerlingen van de school, de muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums verleenden hun medewerking.

Ook in Lieren zijn vandaag verschillende activiteiten. De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen wordt om 19.30 uur  gehouden op het veld bij het monument aan de Lierderstraat, naast de Gereformeerde Kerk in Lieren.

Volledig scherm
Een paar honderd mensen woonden de herdenking bij. © Kevin Hagens