Volledig scherm
Laurens Dijkhof (midden) kreeg vrijdag de zilveren erespeld van de Oorlogsgravenstichting. © Gemeente Apeldoorn

Apeldoorner Laurens Dijkhof krijgt erespeld van Oorlogsgravenstichting

Laurens Dijkhof heeft vandaag de zilveren erespeld van de Oorlogsgravenstichting gekregen. Dijkhof kreeg de onderscheiding als dank voor zijn werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Apeldoorn. Roel Broer, plaatsvervangend algemeen directeur Oorlogsgravenstichting, reikte de erespeld uit. Burgemeester John Berends was bij de uitreiking aanwezig.

Dijkhof nam na twaalf jaar afscheid als consul. In deze rol was hij sinds 2006 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Apeldoorn. Daarmee was hij verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Apeldoorn liggen 83 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 57 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven. Dijkhof is als consul opgevolgd door Rene van den Enk.

Beheer

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 375 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Apeldoorn kent naast de graven die onder de hoede van de consul vallen ook Ereveld Loenen. Het beheer van de graven daar valt rechtstreeks onder de Oorlogsgravenstichting.