Volledig scherm
PREMIUM
De bestrijding van de eikenprocessierups kost gemeenten een kapitaal. © Edo Draaijer

Bestrijding processierups bezorgt gemeenten jeuk, opruimen plaagdier kost dit jaar miljoenen

Video & kaartDe strijd tegen de eikenprocessierups kost gemeenten in Oost-Nederland kapitalen. Er zijn opgeteld miljoenen mee gemoeid, blijkt uit onderzoek van de Stentor. Budgetten voor bestrijding en preventie worden zonder uitzondering gigantisch overschreden.

Zeewolde vreest dit jaar zelfs acht keer zo veel kwijt te zijn als in 2017. Budgetten voor bestrijding en preventie worden zonder uitzondering gigantisch overschreden. Epe denkt zes keer zo veel te moeten uitgeven als vorig jaar. De kosten in Deventer stijgen naar 200.000 euro. ,,Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018. En dat was weer een verdubbeling in vergelijking met 2017”, constateert woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente Deventer.  De stad zet nu een nieuw wapen in tegen de rups: een soort kastjes met een geur die de rupsen lokt. Zo kan Deventer zien waar de overlast het grootst is en waar in 2020 preventief ingegrepen moet worden.

Wat de kost de bestrijding in jouw gemeente? Kijk op de kaart hieronder. Let op: nog niet alle gemeenten in de regio hebben (volledig) informatie gegeven.

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?