Volledig scherm
Er komt een spoorwegtunnel aan de Laan van Osseveld. © Maarten Sprangh

Bewoners Osseveld-Woudhuis nieuwsgierig naar tunnel onder spoor

De ondertunneling van de spoorlijn over de Laan van Osseveld houdt de wijk bezig. Tientallen bewoners kwamen zaterdag naar Het Bolwerk om zich over de plannen te laten informeren.

De ondertunneling betekent een eind aan het wachten op de treinen die tussen Apeldoorn en Deventer (en vice versa) rijden. Maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden en de werkzaamheden werpen hun schaduw vooruit. 

Bustunnel

Een punt van zorg zijn de omleidingsroutes, staat op de website van de wijkraad. Veel bewoners vragen zich af hoe het verkeer tussen Woudhuis en Osseveld plaats gaat vinden. Hoe kom je met de auto van de ene kant van het spoor, naar de andere om bijvoorbeeld de boodschappen te doen? Een tijdelijk doorgang via de bustunnel, en/of de spoorwegovergang Lupineweg kent zowel voor- als tegenstanders. Een suggestie was om met een vergunningsysteem en camera’s alleen bewoners tijdens de werkzaamheden doorgang te geven. 

In Osseveld-West bestaat de vrees voor toename van sluipverkeer. Het verlaten van de wijk naar de Zutphensestraat kan wel eens nog lastiger worden. Een mogelijke oplossing kan het (tijdelijk) plaatsen van verkeerslichten zijn, luidt de suggestie. 

24 Miljoen

De tunnel kost 24 miljoen euro. Daarvan betalen het Rijk (9 miljoen euro) en de provincie (3 miljoen) de helft, de gemeente Apeldoorn (12 miljoen) de rest. De aanleg begint in het derde kwartaal van 2021, volgens de planning is begin 2023 het viaduct klaar én heeft de Laan van Osseveld dubbele rijbanen in beide richtingen.