Volledig scherm
Ben Pol is opgelucht dat de collectie, die hij met ziel en zaligheid opbouwde, is veiliggesteld. © archief/Rob Voss

Bijzonder mini-museum in Apeldoorn over katholiek leven is gered

Het voortbestaan van een bijzonder mini-museum in Apeldoorn is verzekerd. De Schatkamer, een verzameling van uiteenlopende katholieke voorwerpen, komt onder de hoede van de Vereniging Oud Apeldoorn. Bovendien worden de bijzonderheden van de collectie binnenkort voor de eeuwigheid vastgelegd.

De Schatkamer is ondergebracht op een zolder van de Onze Lieve Vrouwekerk (voorheen Mariakerk) in het hart van de stad. Er zijn zowel kerkelijke objecten te vinden als huis-, tuin- en keukenattributen die met het katholiek geloof te maken hebben. Een groot deel ervan ademt de sfeer van het Rijke Roomse Leven: de periode van bloei van de katholieke kerk in Nederland.

Ramp

Koster Ben Pol heeft de dwarsdoorsnede van katholieke cultuur en erfgoed gecomponeerd. In deze krant uitte Pol twee jaar geleden zijn zorgen: hij komt op leeftijd en een opvolger als beheerder van de collectie heeft zich nooit aangediend. Ook vanuit de parochie zelf heeft Pol wat dat betreft maar weinig betrokkenheid ervaren. De Apeldoorner vreesde daarom dat het museum zou verdwijnen, als hem zelf iets zou overkomen. ,,Dat zou zonde zijn. In mijn ogen een ramp.’’ Dat scenario is nu voorkomen. Pol (inmiddels 78 jaar) heeft contact gelegd met de Vereniging Oud Apeldoorn, waar hij zelf al jaren lid van is. De vereniging heeft met plezier toegehapt. De verzameling bevat veel voorwerpen die uit Apeldoorn afkomstig zijn en heeft daarom lokale cultuurhistorische waarde, vindt de VOA. Pol is het daar vanzelfsprekend roerend mee eens. ,,Het geheel laat ook aan volgende Apeldoorners zien hoe hun ouders en grootouders met hun geloof omgingen.’’

Testament

De koster is opgelucht en blij dat het voortbestaan is gegarandeerd. Het parochiebestuur heeft toestemming gegeven om de bewuste ruimte te blijven gebruiken. Bovendien zal de collectie worden gedigitaliseerd. ,,Ik ga bij voorwerpen inspreken waar ze voor werden gebruikt, wat de achtergronden en herinneringen eraan zijn, en hoe ik er aan gekomen ben.’’ Pol zal voorlopig zelf de scepter blijven zwaaien over De Schatkamer. En doorgaan met het ontwikkelen van de collectie. ,,Ik word nog geregeld benaderd met het aanbod van spullen, bijvoorbeeld als van iemand de ouders zijn overleden. Pas geleden nog heb ik begrepen dat ik met dit doel bij iemand in het testament sta.’’ Dat de zolderkamer al bomvol is, is daarbij geen probleem. Met verder selecteren moet het lukken de mooiste items te kunnen tonen.

De tentoonstelling is elke eerste zaterdagmiddag van de maand te bekijken, en in juli en augustus elke zaterdag van 12.30 tot 15.30 uur.