Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Ikazia Ziekenhuis

Brandweer in Gelderland klaar om personeel tijdelijk in de zorg in te zetten

De brandweer in Noord- en Oost-Gelderland gaat waar nodig en mogelijk bijspringen in de zorg. Desnoods aan het bed, zegt directeur Diemer Kransen.

Een deel van het brandweerpersoneel heeft momenteel, door de coronacrisis, weinig werk. Dat betreft onder meer kantoorpersoneel dat zich bezighoudt met risicobeheersing. Een aantal medewerkers heeft zelf al geïnformeerd of zij zich nu op een andere manier nuttig kunnen maken. De leiding van de Veiligheidsregio Noord- en  Oost-Gelderland (VNOG) vindt dat een goed idee.

Zij gaat kijken hoe brandweermensen ‘elders in de zorgketen’ ingezet kunnen worden, zegt Kransen. Dat kan met ondersteunende taken als vervoer van mensen of materiaal, of andere facilitaire werkzaamheden. Maar ook met daadwerkelijke zorg, als dat wenselijk is. ,,Het zou kunnen dat zij basistaken aan het bed gaan uitvoeren’’, zegt Kransen. Daarvoor wordt dan wel eerst de benodigde training gegeven. De inzet gebeurt op basis van vrijwilligheid.

  1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

    Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

    Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.