Het CDA in Apeldoorn wil vanaf volgend jaar een totaal afsteekverbod voor particulieren.
Volledig scherm
Het CDA in Apeldoorn wil vanaf volgend jaar een totaal afsteekverbod voor particulieren. © ANP

CDA wil vuurwerkverbod in Apeldoorn

Het is voorbij met zelf vuurwerk afsteken in Apeldoorn, als het aan het CDA ligt althans. De partij wil dat er voor de jaarwisseling van 2020-2021 een afsteekverbod voor particulieren wordt ingevoerd. Het CDA pleit daar morgenavond voor in de gemeenteraad.

De politieke partijen voeren morgen een debat over het vuurwerkbeleid. Een enquête die de gemeente Apeldoorn liet uitvoeren wees eerder dit jaar uit dat een meerderheid van de bevolking voorstander is van vuurwerkvrije zones. Een groot deel van de gemeenteraad wilde die al dit jaar invoeren, maar merkte dat aan de invoering wel de nodige haken en ogen kleven. Het debat van morgenavond moet duidelijk maken welke kant het opgaat.

Tijd is rijp voor verbod

Het CDA neemt alvast een voorschot op de discussie. De partij wil een actieve rol spelen in het vuurwerkdossier en organiseerde er vorige maand zelf ook een thema-avond over. De tijd is rijp om een afsteekverbod voor particulieren in te voeren, zegt raadslid Hessel Dooper. Redenen om dat te doen zijn er voldoende, vindt hij: ,,Risico op letselschade, mensen en dieren ondervinden dagenlang ernstige overlast, gebouwen raken beschadigd en politie en hulpverleners zijn in gevaar.’’

Centraal vuurwerk

,,De essentie van oud en nieuw is een feest dat Apeldoorners samen kunnen vieren. Mooi centraal vuurwerk kan dat gevoel versterken,’’ geeft hij aan, ,,maar alle nadelen van particulier vuurwerk hebben de feestnacht tot de gevaarlijkste nacht van het jaar gemaakt.’’

Als er een afsteekverbod voor particulieren komt, moet er wel ruimte komen voor gezamenlijke initiatieven in wijken en dorpen, stelt het CDA.