De cover van één van de gewraakte artikelen die De Wijkkijker schreef over het azc. Het dateert van de editie van herfst 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
De cover van één van de gewraakte artikelen die De Wijkkijker schreef over het azc. Het dateert van de editie van herfst 2018. © Wijkkijker

Censuurconflict over azc voorbij na mediation; redactie van Apeldoorns wijkblad schrijft weer

Ze pikten het niet dat ze onder druk van de gemeente Apeldoorn en de wijkraad niet meer mochten schrijven over het toekomstige asielzoekerscentrum en gooiden het bijltje erbij neer. De redactie van de Wijkkijker, het blad van de Apeldoorns wijkraad Osseveld-Woudhuis, pakt de draad nu toch weer op. Dankzij mediation is de ergste kou uit de lucht.

Het wijkblad werd begin vorig jaar ineens landelijk nieuws, toen de tienkoppige redactie besloot zich niet te laten ringeloren door de wijkraad. Meermalen was er geschreven over het nieuwe azc, waartegen veel wijkbewoners zich verzetten vanwege het aantal vluchtelingen dat daar een plek zou moeten krijgen. Zo schreef de redactie over de het feit dat psychiatrische patiënten van GGNet en getraumatiseerde asielzoekers op het zelfde complex komen te wonen met de vraag of daardoor problemen zijn te verwachten. Dat aspect werd in de Stentor ook al beschreven.