Volledig scherm
PREMIUM
Clemens Cornielje © Paul Rapp

Clemens Cornielje: De dood steeds te slim af en ‘lopend de deur uit!’

interviewRuim dertien jaar was hij ’s konings bestuurder in Gelderland. Nu vertrekt hij. Nu pas, dankzij nieuwe medicijnen en behandelingen. Hij kwam lopend en gaat ook te voet, maar achter een rollator.

Het is zijn geluk dat hij vlak bij het ziekenhuis woont en meteen ging, want als hij er later was binnengekomen, was hij er niet meer geweest. Hij overwon longkanker, nierkanker en een hersentumor. Maar zo ziek als afgelopen zomer was Clemens Cornielje nog nooit. Vlak voor het einde van zijn ambtsperiode leek een hersenvliesontsteking hem alsnog fataal te worden. 

Een half jaar later schuifelt  Cornielje voorzichtig achter zijn rollator naar de stoel in het provinciehuis en gaat hij zitten. Met gevoel voor humor stelt hij eerst even vast dat er vier mannen om hem heen staan die hem weer overeind kunnen helpen.

Hij is bezig aan zijn laatste weken als commissaris van de Koning in Gelderland. Zijn gestel heeft klap op klap gehad. Maar hij gaat waarmaken wat hij zich heeft voorgenomen: rechtop vertrekken door de voordeur. ,,Ik ga dit pand lopend verlaten!”