Volledig scherm
De dode jan-van-Gent werd gisteren aangetroffen in het buitengebied van Loenen. © Esther Barkey, Waarnemingen.nl

'Dit komt heel zelden voor’, zegt Apeldoornse vogelkenner over gevonden jan-van-gent in Loenen

Vogelkenner Maarten Kaales uit Apeldoorn heeft zelf één keer in zijn leven een jan-van-gent in Oost-Nederland gezien. ,,Dat was in 1995 toen ik in 't Harde wonen. Toen vloog er één boven onze woning. Een dag eerder was waarschijnlijk dezelfde vogel in Apeldoorn waargenomen.”

Kaales vindt het heel bijzonder dat gisteren in het buitengebied van Loenen een dode jan-van-gent is aangetroffen. Vinder Esther Barkey plaatste een foto van de onfortuinlijke vogel op waarnemingen.nl. ,,Het komt heel zelden voor dat dat deze vogelsoort in het binnenland wordt waargenomen. Dit is een onvolwassen exemplaar. Mogelijk is hij door ziekte of uitputting omgekomen.”

Vooral in het voor- en najaar zijn jan-van-gents, zo doceert Kaales, te bewonderen aan de Nederlandse kust. ,,Je moet wel een goede verrekijker hebben, omdat ze op flinke hoogte boven de zee vliegen. Het is een zeevogel die  enorme duikvluchten maakt om zijn vis te vangen. Jan-van-gents broeden niet in Nederland, maar bijvoorbeeld wel op eilanden voor de kust van Noord-Frankrijk. In het noorden van Engeland en Schotland zijn ook grote kolonies.”

Volledig scherm
De Jan-van-gent is een fraaie verschijning. © Wikipedia