Volledig scherm
Sloop van het ziekenhuis. © Archief, Cees Baars

Duizend kuub kankerverwekkende grond weggegraven op ziekenhuislocatie Apeldoorn

Bij de voorbereidingen op het nieuwe Julianakwartier in Apeldoorn is ongeveer duizend kubieke meter grond verwijderd die was verontreinigd met kankerverwekkende stoffen (PAK's). Dat blijkt uit het rapport dat is opgemaakt over de sanering van het complex waar het Julianaziekenhuis stond.

Op het terrein tussen de Sprengenweg, Koning Lodewijklaan en Hoogakkerlaan komen 86 woningen, drie woonzorg-gebouwen en een zorgcentrum, waarin bijvoorbeeld plek is voor de fysiotherapeut, het kinderdagverblijf, de huisartsen en de tandarts. 

Onderzoek toonde in 2017 op een deel het terrein de bovenlaag ernstig was verontreinigd. Oorzaak was onder meer dat de grond was bijgemengd met puinresten, kolengrijs en afvalresten. Bij de sanering werd ervoor gekozen om de grond weg te graven en af te voeren naar afvalverwerker Attero. Daarmee voldoet de grond nu aan de normen, zo blijkt uit het rapport. 

  1. Babynieuws uit de bossen: Kalfje geboren in wisentkudde op de Veluwe

    Babynieuws uit de bossen: Kalfje geboren in wisentkud­de op de Veluwe

    Het gaat goed met de wisentkudde bij Radio Kootwijk. Stichting Wisent op de Veluwe kon vandaag de geboorte van een tweede kalfje deze zomer melden. Of het een jongetje of een meisje is geworden kan voorzitter Jan Wolleswinkel nog niet zeggen. ,,Al dat haar hè? Dat maakt het moeilijk om te zeggen. Pas als we eenmaal gezien hebben hoe het dier plast weten we of het een stier of koe is”. Eerder werd een stiertje geboren. Met dit laatste jong komt de kudde in totaal op zes dieren.