Volledig scherm
© Bachkoor Apeldoorn

Dus dát zingen ze: Matthäus Passion met 'boventiteling' in Apeldoorn

De Matthäus Passion: een muziekstuk dat in de aanloop naar Pasen elk jaar zalen vol mensen ontroert. Maar dat wat betreft sommigen ook nauwelijks te volgen is. Het Bachkoor Apeldoorn probeert daar dit jaar iets aan te doen, via Nederlandstalige 'ondertiteling' in de concertzaal.

Het koor brengt de klassieker op 12 april samen met Het Gelders Orkest, Sacramentskoor Breda en enkele gerenommeerde solisten in de Apeldoornse schouwburg Orpheus.

Nadat het Bachkoor in het najaar beelden projecteerde tijdens een concert, ontstond het idee die techniek ook bij 'de Matthäus' te gaan gebruiken. ,,Bij de meeste uitvoeringen in het land is wel een tekstboekje voor het publiek beschikbaar, maar wij dachten: we zouden het ook op een andere manier kunnen oplossen'', vertelt secretaris Hans Versloot.

Beamer

Een beamer gaat in de schouwburg de gezongen tekst projecteren op een scherm boven het koor. Vanuit de 'voertaal' Duits vertaald naar het Nederlands. ,,We wilden bovendien dat de tekst precies meeloopt met de uitvoering. Er zijn ontzettend veel vertalingen, maar een die meegaat op het ritme is kennelijk nog niet eerder gepubliceerd.'' En dus moest het koor zelf aan de bak.

Vloeken in de kerk

De tekst is in hedendaags Nederlands. Of het gewaardeerd wordt, of wellicht teveel afleidt of als vloeken in de kerk wordt gezien door de echte Bach-adepten, is lastig te voorspellen. ,,Dat is het experiment'', aldus Versloot. ,,We denken dat het niet zal afleiden, want je kan het ook gewoon negeren. Maar we horen graag de reacties achteraf.''

Het Bachkoor mikt met de 'boventiteling' vooral op jongeren en mensen die voor het eerst de Matthäus willen meemaken. ,,Die misschien niet weten waar het allemaal over gaat - dat wordt nu uit de doeken gedaan.''

Toch is dit geen instap-Matthäus. ,,Het grootste deel van de zaal zal vol zitten met ervaren liefhebbers'', weet Versloot. Het Bachkoor heeft al eerder voorzien in zo'n instapversie: sinds een paar jaar brengt het gezelschap een Mattëus-junior.

Op bachkoorapeldoorn.nl staat meer informatie.