Volledig scherm
De Veluwe wordt digitaal nageplozen © Hans van de Vlekkert

Erfgoed Gelderland start zoektocht op Veluwe

110 vrijwilligers gaan digitaal onderzoek doen naar de Veluwe. Ze gaan mee zoeken naar archeologische resten. Dat kan tegenwoordig deels digitaal. 

De vrijwilligers kunnen online speuren door kaarten, dankzij de zogenaamde LiDAR-kaarten. Deze kaarten laten de hoogteverschillen in het landschap zien. Met deze kaarten is de historie van bosgebieden voor goed zichtbaar. 

Bepaalde oude grondsoorten en structuren zouden kunnen duiden op Veluwe grafheuvels. Medewerkers van de Leidse Faculteit der Archeologie vermoeden dat er grafheuvels tussen 3000 en 500 voor Christus zijn aangelegd op de Veluwe en hopen deze door hulp van vrijwilligers te vinden. Alle Veluwe grondgebieden digitaal napluizen vergt veel tijd. De universiteit vroeg daarom Erfgoed Gelderland om vrijwillige archeologen te werven.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.