Volledig scherm
PREMIUM
Eva Siebelink heeft het BRCA 2 gen en daarmee een sterk verhoogde kans op borstkanker. Toch kiest ze er niet voor haar borsten te laten amputeren en daar is ze nu helemaal blij mee nu onderzoek uitwijst dat de overlevingskans nauwelijks minder is dan bij amputatie. © Kevin Hagens

Eva uit Apeldoorn heeft borstkanker gen: ‘Ik dacht, wat ben ik blij dat ik mijn borsten nog héb!’

‘Ik ben zo blij, zó blij! Ze zegt het met een grote glimlach op haar gezicht en het zijn niet eens haar woorden. Maar die van haar man, die dit een week lang diverse keren uitschreeuwde. Waarom? Omdat uit onderzoek onlangs bekend werd dat een preventieve borstamputatie bij het borstkankergen BRCA 2 niet noodzakelijk is. En laat Eva Siebelink uit Apeldoorn nou net dàt gen hebben. En laat zij nou enige tijd geleden besloten hebben haar borsten nièt te amputeren.

Het is een hels dilemma. Als je eenmaal weet dat je een gen draagt die de kans op borstkanker met liefst tachtig procent vergroot. Wat doe je? Een preventieve borstamputatie? Of laat je het er op aankomen? In de veronderstelling dat bij regelmatig onderzoek de ziekte, als die zich al openbaart, in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt.

  1. OM eist half jaar cel na fatale botsing met fietser in Apeldoorn: te hard gereden onder invloed cannabis
    PREMIUM

    OM eist half jaar cel na fatale botsing met fietser in Apeldoorn: te hard gereden onder invloed cannabis

    Voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop heeft het Openbaar Ministerie tegen een 26-jarige man Apeldoorner 12 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Plus twee jaar niet rijden. De verdachte reed rond 01.00 uur op 25 februari 2018 op de Oost Veluweweg. Met een veel te hoge snelheid haalde hij twee auto’s in. Het 38-jarige slachtoffer stak met zijn fiets ter hoogte van de Laan van de Dierenriem over en kwam daar in botsing met de VW Golf van de verdachte.