Volledig scherm
Het Zuiderpark in Apeldoorn is met de nieuwe inrichting meer en meer een verblijfplek geworden. Fietsen door het park wordt nu verboden. © Maarten Sprangh

Fietsen door het Zuiderpark in Apeldoorn in de ban

Wie de vernieuwde paden in het Zuiderpark in Apeldoorn graag als doorgaande fietsroute gebruikt, moet op zoek naar een andere route. De paden in het park zijn vanaf nu verboden terrein voor brommers en fietsers. De gemeente gaat borden plaatsen waarmee de paden formeel worden aangewezen als voetpad.

De gemeente vindt dit nodig omdat het park met name een verblijfsfunctie heeft. Op die manier wordt het park ook gebruikt, maar ook veel fietsers weten de paden te vinden. Dit veroorzaakt conflicten tussen de wandelaars en de fietsers. 

Om de verkeersveiligheid te waarborgen en van het Zuiderpark echt een plek voor recreatie te maken, wordt nu het hele park ingericht als voetgangerszone. 

Etappes

Het park werd de afgelopen jaren in verschillende etappes onder handen genomen. Niet alleen zijn de paden opnieuw aangelegd, inmiddels loopt ook een deel van de Kayersbeek weer door het park en is er een waterspeelplaats voor kinderen aangelegd. 

  1. Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoorner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoor­ner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Een 83-jarige inwoner van Apeldoorn dreigt de gevangenis in te draaien, omdat hij een aantal jaar geleden zijn kleinzoon tijdens een logeerpartijtje heeft misbruikt. Het kind was toen een jaar of vijf, zes. De officier van justitie in Zutphen eist twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. ‘Dan ga ik verhuizen uit Apeldoorn’, reageerde opa B. van Z. in de rechtbank, ‘want ze zeggen wel eens Apeldoorn Babbeldoorn. Als ik zo’n tijd weg ben komt het uit in mijn omgeving’.