Fors winnend Forum voor Democratie en VVD grootste partijen in Gelderland

Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland. In de voorlopige uitslag staat de partij van Thierry Baudet op acht zetels. FvD is samen met de VVD - dat een zetel verloor - de grootste partij in de Gelderse Staten. De VVD blijft nipt de grootste partij. 

Klik hier voor een kaart met de actuele uitslagen.

In grote Gelderse steden zoals Apeldoorn en Arnhem nestelde FvD zich in de topdrie. In Apeldoorn is FvD de tweede partij, in Arnhem staan Baudet en co op plaats drie. De VVD haalde de meeste stemmen binnen in Apeldoorn, terwijl GroenLinks de grootste partij is in Arnhem.

Grootste

Forum voor Democratie dendert dus de Gelderse Staten binnen. Het CDA zakt onder aanvoering van lijsttrekker Gerhard Bos uit Apeldoorn van negen naar zeven zetels. Grote winnaar Forum voor Democratie blijft een half procent achter bij de VVD met bijna 95 procent van de stemmen geteld. D66 verliest fors en gaat van zeven naar vier en de PvdA krimpt van zes naar vijf zetels. De zittende coalitie verliest in totaal zeven zetels en raakt daarmee de meerderheid kwijt. Ook GroenLinks scoort goed: de partij gaat van drie naar zes zetels in de Staten.

Volledig scherm
Spanning op het gezicht van CDA-aanvoerder Gerhard Bos tijdens de verkiezingsavond in het provinciehuis in Arnhem. © Rolf Hensel

Veluwe

Het CDA scoort met name in een aantal Achterhoekse gemeenten en blijft de grootste in onder meer Bronckhorst. De ChristenUnie en ook de SGP scoorden traditioneel goed in veel Veluwse gemeenten. Zo werd de ChristenUnie bijvoorbeeld de grootste in Hattem en Ermelo. Forum voor Democratie werd in de gemeenten Zevenaar, Tiel en Berg en Dal vanuit het niets zelfs de grootste partij.

Samenwerking

VVD-lijsttrekker Jan Markink uit Borculo reageert enigszins opgelucht op de voorlopige uitslag. Zijn partij blijft - ex aequo - de grootste maar levert wel een zetel in. ,,De kiezer heeft altijd gelijk. Wel is het landschap versnipperd. Er komen straks twaalf partijen in de Staten.’’ Markink zal vermoedelijk het voortouw nemen in de besprekingen. Ziet hij samenwerking met het FvD zitten? ,,De VVD sluit bij voorbaat niemand uit, maar ik vind het wel een lastig verhaal. Ik ken die mensen niet, ik heb hun lijsttrekker nauwelijks gezien. Waar staan ze voor?’’ 

  1. Eva uit Apeldoorn heeft borstkanker gen: ‘Ik dacht, wat ben ik blij dat ik mijn borsten nog héb!’
    PREMIUM

    Eva uit Apeldoorn heeft borstkan­ker gen: ‘Ik dacht, wat ben ik blij dat ik mijn borsten nog héb!’

    ‘Ik ben zo blij, zó blij! Ze zegt het met een grote glimlach op haar gezicht en het zijn niet eens haar woorden. Maar die van haar man, die dit een week lang diverse keren uitschreeuwde. Waarom? Omdat uit onderzoek onlangs bekend werd dat een preventieve borstamputatie bij het borstkankergen BRCA 2 niet noodzakelijk is. En laat Eva Siebelink uit Apeldoorn nou net dàt gen hebben. En laat zij nou enige tijd geleden besloten hebben haar borsten nièt te amputeren.