Freestyle is een manier van leven voor Apeldoornse Jasmijn Janssen (20)

videoHup, een handstand op de grove stenen van de weg naast haar ouderlijk huis. De bal geklemd tussen hamstring en kuit en met een soepele beweging gooit ze de bal omhoog. Die komt neer op haar voetzool en ligt stil. Voor een paar seconden. De glimlach is groot. ,,Hier wil ik de beste van de wereld in worden”, zegt Jasmijn Janssen (20), freestyle-voetbalkunstenaar uit Apeldoorn, net terug van het EK in Boedapest.

Als voetbalster van FC Twente werd ze achterin geposteerd door haar trainers. Niet de plek die ze graag innam, want Jasmijn Janssen wilde haar trucs laten zien. De bal het liefste ook niet overspelen als het niet nodig is. ,,Als ik de bal niet heb, kan ik niet laten zien wat ik in huis heb.’’ Van Robur et Velocitas in Apeldoorn naar de jeugdopleiding van FC Twente en de jeugdelftallen van Oranje. Niets leek een mooie voetbaltoekomst haar in de weg te kunnen staan. Maar toch was dat niet haar passie. ,,Ik heb nooit echt gedroomd van een professionele voetbalcarrière, maar ik vond alles wel leuk. Alleen de laatste seizoen werd ik veel meer in een keurslijf gedrukt. Dat hoort bij het voetbal, dat weet ik, maar ik raakte wel het plezier een beetje kwijt.’’

  1. Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoorner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoor­ner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Een 83-jarige inwoner van Apeldoorn dreigt de gevangenis in te draaien, omdat hij een aantal jaar geleden zijn kleinzoon tijdens een logeerpartijtje heeft misbruikt. Het kind was toen een jaar of vijf, zes. De officier van justitie in Zutphen eist twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. ‘Dan ga ik verhuizen uit Apeldoorn’, reageerde opa B. van Z. in de rechtbank, ‘want ze zeggen wel eens Apeldoorn Babbeldoorn. Als ik zo’n tijd weg ben komt het uit in mijn omgeving’.