Volledig scherm
John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland. © provincie gelderland

Gelderland en Overijssel: vergeet ons niet met miljardenfonds

Het vooruitzicht dat het Rijk miljarden gaat verdelen vanuit een nieuw investeringsfonds, valt goed bij de provincies Gelderland en Overijssel. Mits zij niet worden vergeten bij het verdelen van de koek.

De provincie Gelderland zegt in een reactie op de Troonrede blij te zijn dat het kabinet meer wil investeren in onder andere de woningbouw en de infrastructuur. Commissaris van de Koning John Berends hoopt dat de extra miljarden uit het nieuwe investeringsfonds en voor de woningbouw via regionale afspraken verdeeld zullen worden. Met een goede spreiding over het land van de investeringen kan de druk op de Randstad minder worden, geeft hij aan.

Evenwichtig

Zijn collega van Overijssel Andries Heidema onderschrijft dat: ,,Bij de uitwerking van de plannen dient wel gelet te worden op een evenwichtige verdeling tussen de Randstad en andere delen van het land.”

,,Ik ben blij met de impuls die het kabinet wil geven om Nederland welvarend te houden in een onzekere internationale economie’’, benadrukt Heidema. ,,Ook voor inwoners en ondernemers in Overijssel is het belangrijk dat zij merken dat het goed gaat met de economie. Het op te richten Investeringsfonds zou daaraan een bijdrage kunnen leveren. Grote infrastructurele projecten wachten op een financiële bijdrage van het Rijk. Denk aan de verbindingen tussen Zwolle en Twente, zowel op de weg (de N35) als over het spoor.’’ 

Ook de provincie Flevoland zegt ‘uit te kijken’ uit naar de verdere invulling van het investeringsfonds.