De eikenprocessierups veroorzaakt vreselijk veel jeuk.
Volledig scherm
De eikenprocessierups veroorzaakt vreselijk veel jeuk. © Joost van Roosmalen

Gelderland neemt Overijssel als voorbeeld in gezamenlijke aanpak tegen de jeukrups

Provincie Gelderland onderzoekt de mogelijkheden om gemeenten gezamenlijk op te laten trekken in de strijd tegen de eikenprocessierups. Het heeft Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht gegeven om te kijken of de methode die provincie Overijssel dit jaar toepast, ook wat voor Gelderland is.

Provincie Overijssel heeft het voortouw genomen in de strijd tegen de naderende ellende van de jeukrups die vorig jaar voor enorme overlast zorgde. Alle Overijsselse gemeenten conformeerden zich aan een gezamenlijke aanpak waarin ook natuurorganisaties, terreinbeheerders, Rijkswaterstaat en waterschappen zijn betrokken.

Nematoden en Xen Tari

Binnenkort komen de eerste eitjes uit van de jeukrups waarna de gezamenlijke bestrijding begint.

De basis wordt gevormd door het inspuiten van eiken en blad met nematoden en Xen Tari en het wegzuigen van rupsnesten die voor overlast blijven zorgen.

In de gezamenlijke aanpak delen betrokken partijen in Overijssel informatie, bijvoorbeeld over de bestrijdingsmethodes en het gezamenlijk inkopen van afvalverwerking en bestrijdingscapaciteit.

Uniek

Volgens provincie Overijssel is hun methode uniek in Nederland. ,,Horen wij ook van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’’, meldde  Herman Dorgelo, woordvoerder van Overijssel op 11 maart in deze krant. 

Dr. ir. Arnold van Vliet van Wageningen University & Research (WUR) is betrokken bij Kenniscentrum Processierups, en juichte de Overijsselse methode toe. Hij hoopte dat meer partijen Overijssel zouden volgen in gezamenlijke bestrijding.

Gelderland

Eén daarvan kan Gelderland worden. Woordvoerster Everdien Gunsing: ,,Vrijwel alle partijen in Nederland die te maken hebben met de bestrijding van de rups volgen de landelijke Leidraad beheersing eikenprocessierups. Overijssel heeft daarvan een provinciale vertaling gemaakt, wij willen weten of Gelderse gemeenten een dergelijke aanpak ook zien zitten.’’

De provincie heeft daarom Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht gegeven om te kijken of Gelderse gemeenten dat willen. ,,Wij faciliteren en adviseren Gelderse gemeenten onder anderen al via het Leernetwerk Ecologisch Bermbeheer dat georganiseerd wordt door Landschapsbeheer, vandaar.’’

Voor een gezamenlijk plan is Gelderland dit jaar overigens nog te laat. ,,Als wij een Gelderse vertaling willen van de leidraad, zal die pas vanaf volgend jaar kunnen worden gerealiseerd.’’