De woning is ruim een eeuw oud, maar zou nu aan de modernste standaarden moeten voldoen wat betreft duurzaamheid.
Volledig scherm
De woning is ruim een eeuw oud, maar zou nu aan de modernste standaarden moeten voldoen wat betreft duurzaamheid. © De Goede Woning

Gezocht: huurders in Apeldoorn voor duurzaam huis van ruim 100 jaar oud

De Goede Woning in Apeldoorn is op zoek naar huurders die in de praktijk willen ervaren hoe het is om in een verduurzaamd huis te wonen. Daarvoor heeft de woningcorporatie een van de oudste woningen in haar bezit tot een van de modernste gemaakt - in ieder geval wat betreft duurzaamheid.

Het gaat om een ruim 100 jaar oude woning aan de Zwanenweg in Apeldoorn-Zuid. Die is afgelopen tijd flink onderhanden genomen. De woning gaat nu weer in de verhuur. Daarbij dient het meteen als een proefproject. De bedoeling is met dit huis te leren hoe nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid in de praktijk uitpakken. Om die reden hebben verschillende ruimtes in de woning elk een ander soort verwarming gekregen. Het gaat om infraroodpanelen, lage-temperatuur-convectoren en elektrische verwarming.
Verder is in de woning een ventilatiesysteem geïnstalleerd dat reageert op de CO2-waarde; dat is relevant omdat het huis volop geïsoleerd is. Verder zijn thermische zonnepanelen aangebracht, die samen met de warmtepomp voor warm water moeten zorgen.

Comfort

De Goede Woning zoekt nu huurders voor het huis, die willen bijhouden hoe de maatregelen uitpakken. Dat monitoren zal twee jaar lang gebeuren. Een belangrijk aspect daarbij is het wooncomfort, stelt de corporatie. 
Woningcorporaties in Nederland zijn bezig met een enorme operatie om het woningbezit te verduurzamen. Het doel is dat in 2021 een sociale huurwoning gemiddeld op label B uitkomt.