Volledig scherm
De fietsroutekaart waarop Rotterdam een wijk van Amsterdam is. © Union

Heel Nederland hoort bij nationale hoofdstad op deze fietskaart: zo heet Paleis Het Loo ‘Amsterdam Versailles’

Lekker fietsen in heel Nederland: buitenlandse toeristen kunnen dat doen aan de hand van en ‘Amsterdamse’ kaart. Het is een cadeautje - met een knipoog - van fietsfabrikant Union. 

Die heeft zijn wortels in Nieuwleusen, maar zit tegenwoordig in Dieren. De knipoog van de kaart zit ’m hierin:  alle bezienswaardigheden zijn ‘veramsterdamst'. Zo heet Paleis ’t Loo bij Apeldoorn ‘Amsterdam Versailles’, de hunebedden in Drenthe zijn veranderd in ‘Amsterdam big stones’, bij Walibi in Biddinghuizen tref je de ‘Amsterdam roller coasters’.  

Nog een paar: Gouda heet op de fietskaart ‘Amsterdam cheese market’. De Afsluitdijk is ‘Amsterdam long dike’, de wadden zijn de ‘Amsterdam islands’. 

‘Duits sprekend Amsterdam’

Of ze in Rotterdam blij zijn met de fietskaart, valt te betwijfelen. De stad aan de Maas wordt op de kaart ‘Amsterdam modern south quarter’ genoemd. De ‘Amsterdamisering’ blijft niet beperkt tot alles wat in Nederland ligt. Vlaanderen heet op de kaart Vlaams Amsterdam en Duitsland Duitssprekend Amsterdam.  

Union hoopt buitenlandse toeristen te verleiden een elektrische fiets te huren. De Engelstalige kaart is in Amsterdam gratis af te halen bij hotels, informatiepunten en fietshandelaren. 

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?