Volledig scherm
De plantjes kunnen naar buiten, IJsheiligen is voorbij en de lente is in aantocht. © ANP

IJsheiligen is voorbij, de lente is in aantocht: zet de plantjes buiten

De plantjes kunnen buiten worden gezet, IJsheiligen is voorbij en mooi lenteweer ligt in het verschiet. Komend weekend stijgt de temperatuur tot boven de 20 graden.

IJsheiligen is een oude volkswijsheid die zegt dat na 12, 13 en 14 mei er geen kans meer is op nachtvorst en dat dan pas vorstgevoelige planten naar buiten mogen. De tulpen zijn de tuin uit, de eerste pioenen gaan open. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in de regio nog onder nul. Voor het laatst, verwacht weervrouw Helga van Leur. 

Klomphoogte

,,Op neushoogte heeft het niet meer gevroren, op klomphoogte lokaal wel. IJsheiligen zijn voorbij: het wordt tijd voor warmer weer’’, twitterde Van Leur vanmorgen. ,,Planten en zaden weer de volle grond in.’’ Gekweekte plantjes kunnen definitief naar buiten. Zelfs gevoelige gewassen als komkommer, courgette en tomaat kunnen nu zo de moestuin in.

Sinasppelboom

Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat dezer dagen alles uit de kas. ,,De IJsheiligen zijn voorbij, dus vanaf nu kan de kas- en kuipencollectie naar de tuin komen én kunnen de Delfts blauwe vazen weer op hun plek’’, laat Het Loo weten. Op 31 mei is er speciale rondleiding door de paleistuinen. ,,In de winter staan de sinaasappelbomen in de kas, omdat ze slecht tegen kou kunnen. In de zomer krijgen ze een mooie plaats bij de Colonnades achterin de tuin. Het naar buiten verplaatsen van de sinaasappelbomen wordt symbolisch afgesloten met een ritje van de laatste boom op de historische kuipenwagen.’’