Volledig scherm
© ANP

Jaar cel gel geëist voor mysterieuze diefstal in bedrijfswoning Apeldoorn

Uit een woning op een bedrijventerrein in Apeldoorn werden op een zaterdagmorgen in mei enkele waardevolle spullen gestolen, zoals een Rolex-horloge ter waarde van een kleine dertienduizend euro. De man die ervoor is opgepakt ontkent bij hoog en bij laag dat hij er binnen is geweest, zo blijkt bij de rechtbank in Zutphen. Hij had wat spullen uit de woning in een struik gevonden, is zijn verhaal.

De vrouw des huizes was even weggeweest om boodschappen te doen en ontdekte bij terugkomst dat kastdeuren open waren getrokken en dat er spullen misten, zo blijkt uit het dossier dat de rechtbankvoorzitter voorhield. Behalve het horloge ook een dure ring, tassen van een gerenommeerd merk en een kistje met geld. Het bleek een mysterieuze diefstal: er zijn geen sporen van braak aangetroffen en de man des huizes was gewoon thuis, zat in zijn rolstoel aan tafel, maar kon vanwege zijn handicap geen alarm slaan, behalve later een vaag signalement doorgeven van de dief.

Vaag

In het huis is een schoenspoor gevonden dat de 39-jarige Ali D. linkt aan de plaats delict. Toch ontkent hij, met een vaag verhaal. Hij zou de nacht ervoor verbleven hebben in het bedrijf van een kennis, een eindje verderop, waar hij diezelfde ochtend zou zijn overvallen. Het hondje van de baas was ontsnapt, en daarom was hij in het bedrijfsbusje van de eigenaar op zoek gegaan. D. is echter gezien bij het inladen van onder meer een rode koffer of kistje, dat uit de woning afkomstig was. Gevonden in de struiken, luidt dus zijn verklaring.

En hoe zijn schoenspoor dan in het huis kon worden gelokaliseerd: hij heeft er wel een theorie over, misschien heeft de voornoemde bedrijfseigenaar er wel wat mee te maken. Zijn advocaat wierp op dat het heel algemene schoenen zijn (Nikes), die niet specifiek genoeg zijn, ook niet wat betreft slijtageplekken.

Politiepaarden

De verdachte heeft eerder dit jaar, in januari, stennis gemaakt in het uitgaansgebied in Apeldoorn: floot op zijn vingers waardoor naderende politiepaarden onrustig werden, verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding en beledigde de agenten.

Voor alles vroeg de officier van justitie een celstraf van en jaar, mede vanwege het aanzienlijke strafblad van de Apeldoorner.

Uitspraak over twee weken.