Volledig scherm
PREMIUM
De laatste keer dat Elspeet onder water stond was in juli 2014. Sindsdien heeft de gemeente maatregelen genomen om het dorp klimaatbestendig te maken. Zo is er een groot waterreservoir gebouwd onder de parkeerplaats naast de dorpskerk. © Bram van de Biezen

Je straat is niet klimaatbestendig: lees hier wat jij kunt doen tegen wateroverlast en hittestress

VideoFelle hoosbuien, extreme hitte en droogte; het komt door klimaatverandering steeds vaker voor. Het rijk verplicht gemeenten om hun steden en dorpen klimaatbestendig te maken. Hulp van burgers is noodzakelijk. Maar hoe? Een klimaatlabel voor straten moet uitkomst bieden. ,,Als we niets doen worden onze steden onleefbaar.”

Het was een lange en felle hoosbui die eind juli 2014 over de Veluwe trok. In een paar uur tijd zette het natuurgeweld grote delen van het dorp Elspeet onder water. De Nunspeterweg – de doorgaande straat in het dorp – stond volledig blank. Geerjanne Koetsier weet het nog als de dag van gisteren. ,,Onze woning stond onder water, wat een ellende. Net als veel andere huizen in het dorp. Straten hebben in Elspeet vaker blank gestaan, maar die keer was het echt extreem.”

  1. Geen joint of shag in huis: moeder uit Apeldoorn bindt uit woede kind met luiers vast

    Geen joint of shag in huis: moeder uit Apeldoorn bindt uit woede kind met luiers vast

    Bij het wakker worden ontdekte een jonge moeder dat er niets te roken in huis was: geen joint, geen shag. En haar huilende dochtertje van zestien maanden oud wilde ook al niet eten. Toen ging de nu 27-jarige P. van der S. uit Apeldoorn ‘over de zeik’, zoals ze het zelf noemt. Ze gaf het kind een pets in haar gezichtje en legde het in een ledikantje met de armpjes achter haar rug gebonden met twee luiers.