Volledig scherm
PREMIUM
José Hofhuis won onlangs op het Europese ICU Recovery congres de eerste prijs voor haar onderzoek naar de kwaliteit van leven, tien jaar na ontslag van de intensive care. Samen met onder andere Peter Stronk, intensivist en voorzitter Expertisecentrum IC Gelre Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA), gaat ze aan de slag met haar bevindingen. © Maarten Sprangh

José volgt patiënten tien jaar lang na levensbedreigende ziekte: ‘Kwaliteit van leven best oké’

Hoe ervaar je je kwaliteit van leven, tien jaar nadat je met een levensbedreigende ziekte op de intensive care hebt gelegen. Dat onderzocht José Hofhuis bij patiënten die minimaal 48 uur op de IC lagen in Gelre ziekenhuizen. Nooit eerder werden patiënten zó lang na ontslag van de IC gevolgd: ,,Dit onderzoek was écht monnikenwerk,’’ lacht José.

Die kwaliteit van leven, daar zijn patiënten tien jaar nadat ze op de intensive care in Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn hebben gelegen,  eigenlijk best tevreden over. Ook al kampen ze soms met wat fysieke ongemakken. Maar juist dat laatste is  jammer, want met meer zorg op maat kan er iets aan die ongemakken worden gedaan. Zo stellen José Hofhuis, verpleegkundig zorgonderzoeker/research-coördinator intensive care (IC) van Gelre ziekenhuizen en Peter Spronk, intensivist en voorzitter Expertisecentrum IC Gelre Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA).