Volledig scherm
GGNet Apeldoorn. De organisatie voor geestelijke gezondheidszorg stelde onlangs een patiëntenstop in voor verzekerden van Zilveren Kruis, omdat het jaarbudget was verbruikt. © GGNet

Kamervragen CDA: krachtig optreden tegen Zilveren Kruis in conflict met GGNet

Het CDA wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krachtig optreedt tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis, dat volgens Tweede Kamerlid Joba van den Berg haar zorgplicht schendt. De Gelderse organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGNet heeft onlangs een patiëntenstop ingevoerd voor verzekerden van Zilveren Kruis, omdat het budget van die verzekeraar voor dit jaar op is.

Van den Berg heeft over de kwestie kamervragen gesteld en wil van staatssecretaris Paul Blokhuis weten welke rol de NZa speelt in de ruzie tussen Zilveren Kruis en GGNet.  Van den Berg vraagt de staatssecretaris of de NZa is toegerust om in te grijpen als zorgverzekeraars hun zorgplicht onvoldoende uitvoeren. 

Verplicht bijverzekeren

Zilveren Kruis en GGNet zijn bovendien nog steeds in overleg over de negentig patiënten die de zorgverlener heeft afgebeld, los van de patiëntenstop die geldt voor nieuwe patiënten. GGNet assisteert Zilveren Kruis inmiddels bij de zoektocht naar zorg voor deze patiënten.  Volgens Zilveren Kruis had GGNet bestaande afspraken niet af mogen zeggen, omdat het immers een patiëntenstop voor nieuwe patiënten betreft. Ook Joba van den Berg vindt dat GGNet deze mensen niet had mogen afbellen. Desondanks wil ze nu wel van de staatssecretaris weten of hij ook van oordeel is dat op Zilveren Kruis de verplichting rust om bij te contracteren, als het budget bij GGNet op blijkt te zijn.

Over de rug van patiënten

Eerder liet woordvoerder Erik Bloem van de NZa aan de Stentor weten toezicht te houden op de zorgplicht van de verzekeraar. Zilveren Kruis moet ervoor zorgen dat mensen die nu niet bij GGNet terecht kunnen, zorg kunnen krijgen bij andere zorgaanbieders. De NZa vindt dat Zilveren Kruis en GGNet spoedig met een oplossingen moeten komen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zorg aan deze mensen. ,,Wij vinden het zeer onwenselijk dat contractonderhandelingen tussen GGNET en Zilveren Kruis over rug van patiënten worden gevoerd”.