Volledig scherm
Gerrit Hoevers en collega-bestuurslid Frederike van Nieuwenhuizen kunnen opgelucht ademhalen. Kiboe gaat weer open. © Kevin Hagens

Kinderen na ‘crisis’ weer welkom op kinderboerderij in Eerbeek

Kiboe is binnenkort weer echt een kinderboerderij. Dieren zijn er nog wel aan de Händelstraat in Eerbeek. Maar vanwege een ‘crisis’ zit de poort al driekwart jaar dicht voor ouders en hun kroost. Aan die opvallende status komt op 1 mei een einde. Vanaf die datum is iedereen weer welkom.

Een konijntje aaien of de geiten bewonderen. Op iedere kinderboerderij in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld. Behalve bij Kiboe in Eerbeek. Nadat de samenwerking met zorginstelling Pluryn spaak liep, besloot het toenmalige bestuur afgelopen zomer om de stekker er helemaal uit te trekken. Dat konden de hondstrouwe weekendvrijwilligers niet verkroppen. Zij zorgden ervoor dat de boerderij zelf doordraaide. Maar ook nog publiek binnenlaten; dat zou wat teveel van het goede zijn.

Krakkemikkig

Ondertussen kwam er ander bestuur. Dat is er nu in geslaagd een nieuwe partner te vinden, Buytenplaats Zigtrijk. Deze kleinschalige zorginstelling uit Brummen zal niet alleen cliënten op Kiboe plaatsen, maar ook een bijdrage leveren aan de verfraaiing van het complex. Dat is geen overbodige luxe. De vrijwilligers hebben zich de afgelopen maanden volledig toegelegd op de verzorging van de dieren. Het onderhoud is er daardoor bij in geschoten. Een deel van de opstallen oogt krakkemikkig en een likje verf kan her en der ook geen kwaad.

Spic en span

Bestuurslid Gerrit Hoevers benadrukt dat bezoekers zich daar bewust van moeten zijn. ,,Ze zullen in het begin geen terrein aantreffen dat er spic en span uitziet.” Maar de toekomst ziet er volgens hem veelbelovend uit. ,,Van meerdere kanten is hulp toegezegd, zowel in materiële als persoonlijke vorm.”

Ook meldt hij dat er samen met Zigtrijk naar nieuwe kansen wordt gekeken. ,,Daarbij kun je onder meer denken aan een meer uitgebreide mogelijkheid om een consumptie te gebruiken.”