Volledig scherm
De lariksbastkever tast lariksen aan op de Loenermark en bij Bruggelen. © Geldersch Landschap & Kasteelen

Lariksbastkever velt bijna duizend
bomen Loenermark en Bruggelen

Bijna 1000 bomen op de Loenermark bij Loenen en op het terrein van Bruggelen bij Beekbergen zijn geveld door de lariksbastkever. De bomen zijn dermate aangetast dat ze inmiddels dood of bijna dood zijn. 

De lariksen worden vanaf augustus door Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) geveld. In de Loenermark gaat het om ongeveer 800 lariksen, in Bruggelen om ongeveer 150 exemplaren.

Droogte

Het kevertje veroorzaakte vorig jaar ook al veel sterfte van de Japanse Lariks. De bomen hebben door de droogte van vorig jaar en dit voorjaar onvoldoende weerstand om de insecten te weren. Een gezonde boom geeft hars af wanneer een kever een gaatje in de bast probeert te maken. Daardoor krijgt het insect geen kans larven achter te laten. Zijn de bomen minder vitaal, dan worden ze wel aangetast.

Jong bos

GLK probeert zo snel mogelijk weer jong bos te laten groeien op de kale vlakten en kiest hierbij voor verschillende boomsoorten. Een gemengd bos is volgens GLK beter bestand tegen dit soort aantastingen.

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?