Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Loverboy’ uit Apeldoorn hoort vijf jaar cel tegen zich eisen

Tegen een dertigjarige vermeende loverboy uit Apeldoorn is een gevangenisstraf van vier jaar en elf maanden geëist en het betalen van bijna 250.000 euro aan het slachtoffer aan gederfde inkomsten en smartengeld. De verdachte zou haar vanaf toen ze zeventien jaar was zestien maanden lang seksueel hebben uitgebuit. De straf wordt ook geëist voor het witwassen van geld dat hij onder meer hiermee verdiende.

Het meisje leerde de acht jaar oudere verdachte in september 2014 kennen. Hij zou haar hebben ingepalmd, losgeweekt van haar familie en vrienden en hebben gedwongen in de prostitutie te gaan werken. De verdiensten moest ze inleveren, zegt ze. Hij haalde haar op van school en bracht haar dan naar klanten. Ook ’s avonds na het eten pikte hij haar op.

Haar vader vertrouwde het niet en stapte naar de politie. Ook haar beste vriendin sprak daar haar vermoedens uit dat ze werd uitgebuit. Aanvankelijk zei het slachtoffer bij de politie dat ze vrijwillig in de prostitutie werkte. Later zei ze dat ze werd gedwongen en dat ze bang was. Hij zou haar wekelijks en soms zelfs vaker mishandelen.

Vuurwapen

Hij zou ook meermalen een vuurwapen op haar hoofd hebben gezet en hebben gedreigd haar en haar familie iets aan te doen als ze niet wilde werken. De verdachte regelde een appartement in Ugchelen, waar buurtbewoners klaagden over overlast van klanten en uiteindelijk een ruit ingooiden. Vervolgens zou hij een arbeidscontract hebben vervalst waarmee ze een plek kon huren aan de Albardastraat in Apeldoorn om er te werken. Ook regelde hij hotelkamers.

Buren vermoedden dat ze werd gedwongen en mishandeld en zeiden dat ze wel tien tot twintig klanten per dag ontving. De verdachte ontkent alle aantijgingen. Hij stelt dat ze vrijwillig werkte, ook toen ze nog minderjarig was. Hij zou haar daar niet toe hebben aangezet.

Kluis

De politie trof in een kluis van de familie van de verdachte 67.000 euro aan contanten aan en sieraden. Voor de officier van justitie staat vast dat het om geld gaat dat onder meer met de gedwongen prostitutie verdiend werd. Ze verwijt de verdachte en ook zijn 27-jarige zus, op wier naam de kluis stond, het witwassen van crimineel geld.

Ze eiste tegen de zus een geldboete van dertigduizend euro, een werkstraf van 120 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. Omdat het onderzoek erg veel vertraging opliep, eiste ze geen vijf jaar maar een maand minder tegen de Apeldoorner. De uitspraak in de zaak is op maandag 30 september.