Volledig scherm
Veelal jonge boeren op trekkers togen afgelopen vrijdag naar het Boerendebat in Wageningen, georganiseerd door dagblad De Gelderlander © Foto Raphael Drent

LTO sluit zich aan bij boerenacties, maandag protest bij provinciehuizen

ARNHEM - Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord, actief in onder meer Gelderland en Overijssel, sluit zich actief aan bij de protesten van boeren tegen strenge stikstofregels. De belangenorganisatie roept haar 14.000 leden op om aanstaande maandag actie te voeren bij provinciehuizen.  Ook bij het Gelderse provinciehuizen in Arnhem en Zwolle worden actievoerende boeren op trekkers verwacht. 

Volledig scherm
Gedeputeerde Peter Drenth tijdens het door dagblad De Gelderlander georganiseerde boerendebat. © Foto Raphael Drent

,,De provinciale beleidsregels over stikstof moeten van tafel of minimaal worden opgeschort. Ze lopen op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen", aldus de LTO in een persverklaring. Woordvoerder Ben Haarman van LTO  bevestigt dat er ook acties bij het provinciehuis in Arnhem gepland staan.  Daarnaast zullen boeren ook naar onder meer het Overijsselse provinciehuis in Zwolle gaan om actie te voren.  

Volgens hem is de maat vol nu provinciebesturen striktere stikstofregels willen gaan toepassen dan de landelijke overheid. ,,Zolang de landelijke discussie nog speelt is het echt tijd voor actie.” Afgelopen vrijdag togen Brabantse en Friese boeren ook al naar de provinciehuizen in Den Bosch en Leeuwarden. Het Friese provinciebestuur maakte vervolgens bekend pas op de plaats te willen maken qua strengere stikstofnormen.

 De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (CDA) liet vrijdag tijdens een door De Gelderlander georganiseerd boerendebat juist nog weten dat Gelderland vasthoudt aan vermindering van stikstof in die provincie  en de boeren toch echt extra zullen moeten inleveren. 

Het is voor het eerst dat LTO zich aansluit bij de radicalere acties van boeren. Tot nu toe hield de belangenorganisatie zich afzijdig van directe acties. Of LTO zich ook aansluit bij het landelijke protest dat voor komende woensdag in de Randstad gepland staat moet nog blijken. Woordvoerder Haarman: ,,Eerst gaan we maandag naar het provinciehuis om een statement te maken. En dan kijken we hoe het verder moet.”