Volledig scherm
Een beroepsmilitair moet zich verantwoorden voor het handelen in ghb. © ANP

Militair belandt na missie in Apeldoornse drugshandel

Een beroepsmilitair kwam in maart 2017 met de nodige trauma’s terug van missie in Afghanistan, was er vervolgens getuige van dat zijn vriendin werd neergestoken en vluchtte vervolgens in drugs.

 Gisteren moest hij zich verantwoorden voor het bereiden en verhandelen van onder meer ghb in oktober vorig jaar in Apeldoorn waar hij toen woonde.

Ghb

De officier van justitie ziet voldoende bewijs dat de (inmiddels ontslagen) beroepsmilitair een kwart liter ghb in zijn bezit had en vijf liter gbl, een grondstof voor het bereiden van ghb. Verder verwijt hij de verdachte dat deze twee maanden lang dealde in onder meer Apeldoorn, Zutphen, Beek en ‘s Heerenberg.

Traumaverwerking

Al met al zou daar acht maanden cel op moeten staan, maar rekening houdend met het verleden van de verdachte hield hij het op 240 dagen waarvan 100 dagen voorwaardelijk plus behandeling. De inmiddels geschorste verdachte heeft 140 dagen gezeten en is in behandeling voor traumaverwerking.

Militaire kamer

Daar bleef het niet bij. Na de zitting bij de burgerrechter moest de verdachte zich verantwoorden voor de militaire kamer voor de verdenking van drugshandel in ’s Heerenberg tussen januari en april vorig jaar toen hij daar woonde en nog bij Defensie in dienst was. Dat leverde een strafeis op van elf maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk plus een werkstraf van 240 uur.

Drugs en grondstoffen

Aanvankelijk sprak de verdachte, die nu in Nijverdal woont, de aantijgingen tegen. Drugs of grondstoffen daarvoor die bij hem in Apeldoorn werden aangetroffen waren niet van hem maar van iemand anders. Hij erkende wel dat hij die persoon hielp aan klanten.

Telefoontaps en getuigenverhoren lijken op een grotere rol te wijzen. Mensen noemden hem ‘speedbakker’ en ook zelf sprak hij op de tap over het ‘kokkerellen’, het bereiden van ghb.

Emoties

Het is een wereld die hij achter zich wil laten, vertelde hij de rechtbank, waar hij instapte toen hij behoefte had zijn emoties af te kappen. Die emoties werden zichtbaar toen hij sprak over zijn vriendin die werd neergestoken. Diezelfde vriendin vertelde hem onlangs geen contact meer met hem te willen. ,,Zolang ik in het wereldje zit, voel ik niet de emoties die ik nu toon”, aldus de verdachte.

Uitspraak: over twee weken.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.