Volledig scherm
PREMIUM
Dynamis constateert dat in Nederland de vraag naar bedrijfsruimtes in de afgelopen twee jaar is toegenomen. Dit is een gevolg van de groeiende werkgelegenheid en de toegenomen handelsactiviteiten. © Maarten Sprangh

Minder bedrijfsruimtes in Apeldoorn en Deventer

Het aanbod van te huur of te koop staande bedrijfsruimtes in Apeldoorn en Deventer is gedaald. In Zwolle is het aanbod juist aanzienlijk toegenomen. Dat meldt Dynamis in de rapportage Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2019. 

In de gemeente Apeldoorn is in 2018 het aantal verhuurde of verkochte vierkante meters aan bedrijfsruimte licht toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd 77.900 m2 opgenomen. Het aantal transacties is ruim toegenomen: 89 in 2018. Dat zijn er twaalf meer dan in 2017. De verklaring hiervoor is dat meer ruimtes voor kleinere gebruikers zijn verhandeld. Door deze ontwikkeling is het aanbod van bedrijfsruimtes in Apeldoorn afgenomen. Per 1 januari 2019 is nog 92.000 vierkante meter beschikbaar. De aanboddaling is al drie jaar gaande. Voor het eerst sinds de start van deze meting is het aantal vierkante meters onder de 100.000 gekomen. Bij bedrijfspanden die kleiner zijn dan 500 vierkante meter overtreft de vraag het aanbod ruimschoots, concludeert Dynamis. Het kleinbedrijf heeft daar last van bij de locatiekeuze.